Hopp til innhold

Flere lider av «holiday blues»

4 av 10 nordmenn føler seg triste eller nedfor etter endt ferie. Dette er en økning fra i fjor, viser en internasjonal undersøkelse.

Kreta

I undersøkelsen kommer det frem at flere nordmenn vil ha ekstra feriedager, før de starter på den vanlige hverdagen igjen. Men Norge er ikke det landet som sliter mest med feriedepresjoner.

Foto: Petter Strøm / NRK

De aller fleste har nå startet på både skole og jobb igjen etter ferien, men mange returnerer ikke opplagte for hverdagen.

Reisesøkesiden Momondo har siden 2014 gjort internasjonale reiselivsundersøkelser.

I år ble 29.000 mennesker fra 20 forskjellige land spurt om sine reisevaner, der 1000 nordmenn kunne fortelle at de føler seg triste eller nedfor etter ferien.

Flest kvinner

Datainnsamlingen ble gjort gjennom en e-undersøkelse, der menn og kvinner fra over hele Norge, mellom 18 og 65 år, svarte på spørsmål om de følte seg trist når de startet hverdagen etter ferien.

Hele 4 av 10 nordmenn svarte ja, noe som er en økning på 10% fra fjorårets undersøkelse.

– Dagene med sol, varme og fritid føles nok ekstra langt unna når man er tilbake på jobb. Da er det lett å føle seg litt nedfor, og undersøkelsen viser at mange drømmer seg bort til neste reisemål umidelbart etter de kommer hjem, sier Kaja Hanøy, talsperson for Momondo i Norge, i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at det er 48% av kvinnene som har «holiday blues», mens bare 34% menn sier de ikke er helt fornøyd med å gå tilbake til hverdagen.

Flere tar seg ekstra feriedager

For å kurere feriedepresjon, er det mange som sørger for å ta seg ekstra feriedager, mellom endt ferietur og jobbstart.

I undersøkelsen har momondo spurt hvilke tiltak nordmennene tar, for å kurere feriedepresjonen.

– Det er nok mange forskjellige medisiner som hjelper på «holiday bluesen». Det kan virke som ekstra fri er den mest populære kuren, sier Hanøy.

Andre populære tiltak er å prioritere mer tid til familie, og ha tid til å roe seg ned.

– Mange trenger altså en liten ferie, etter ferien, forteller Hanøy.

14% sier de sover lenger enn vanlig, samtidig som at mange velger å kutte ned på alkohol og spise sunnere.

Likheter i Skandinavia, men ingen slår Tyrkia

I undersøkelsen viser de internasjonale resultatene at det er en liten forskjell mellom de skandinaviske landene. Svenskene er omtrent som nordmennene, mens danskene er mer glad i hverdagen enn oss.

Blant de 20 landene er det ett land som skiller seg ut, når det kommer til feriedepresjon.

– De internasjonale resultatene viser nok en gang at vi skandinavere er ganske like når det kommer til reise og kultur. Det er en gjennomgående trend vi ser av de fleste undersøkelsene på tvers av markedene våre. Det mest oppsiktvekkende resultatet kommer nok fra Tyrkia. Nesten 7 av 10 Tyrkere oppgir nemlig at de føler seg triste når de kommer hjem fra ferie, avslutter Hanøy.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL