Hopp til innhold

Seks personer innlagt for svineinfluensa

Seks personer er lagt på isolat på Ålesund sjukehus, fire av dem har fått bekrefta at de er smitta av svineinfluensa. Pasient William Øien forteller om kaos etter at smitten ble oppdaga.

Ålesund sjukehus

ÅLESUND: De smitta ble innlagt på isolat på Ålesund sjukehus onsdag.

Foto: Ivar Eidheim / NRK

– Vi anser at dette kan være starten på et større utbrudd. De fem er voksne mennesker, noen eldre, og har ulike grader av underliggende sykdom, sa Jørn-Åge Longva, smittevernoverlege i Helse Møre og Romsdal til TV2 onsdag kveld.

Det skal være snakk om voksne mennesker som har fått H1N1-viruset. Ifølge kanalen har fire av dem fått påvist smitte, mens to er under sterk mistanke.

– Ikke urolig

Smittevernoverlege Jørn-Åge Longva, Helse Møre og Romsdal

Smittevernoverlege Jørn-Åge Longva i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Helse Møre og Romsdal

Longva forteller til NRK senere på kvelden at de raskt tok sine forholdsregler og laget til et isolat for dem som er smitta. Han forklarer at de ikke har oppdaga at andre er berørte og drifta av sjukehuset går som normalt ellers.

– Det er rutine å isolere ved mistanke eller påvist influensa generelt for å hindre smitte til andre pasienter eller personale.

Han forklarer at svineinfluensaen er en del av sesonginfluensaen og som har kommet årlig de siste åra, og kan regnes som en vanlig influensa.

Langva legger til at denne typen influensa ikke er mer aggressiv enn vanlig influensa. De som har valgt å ta influensavaksinen skal være immune også mot svineinfluensaen.

– Influensaen gir feber med hoste, sår hals og kroppsverk. Om du kjenner på disse symptoma, ta det med ro, hold senga og få i deg godt med drikke. Ta febernedsettende ved behov, sier Longva og legger til at det er viktig å ha god håndhygiene.

Han understreker at om en har en underliggende sykdom, som gjør en mer utsatt for sykdom så kan du ta kontakt med fastlege eller legevakt.

– Kaotisk

William Øien

William Øien har vært innlagt på Ålesund sjukehus i to uker på den avdelinga som onsdag ble avstengt på grunn av svineinfluensa.

Foto: Privat

William Øien forteller om et kaos i sjukehuskorridorene da avdelinga ble isolert. Han hadde selv rom i området som ble avgrensa og ble flyttet.

Han kom fra en undersøkelse på en annen avdeling og fikk vite om situasjonen da han så en plakat på døra der det stod at avdelinga var stengt på grunn av utbruddet.

Han ble ikke bekymra, men opplevde situasjonen som kaotisk.

– De som jobba der ringte rundt på de andre avdelingene for å få overført de andre pasientene som det ikke lenger var plass til. De som ikke var smitta ble trilla på gangen, og mange ble da nervøse for om de måtte ligge på gangen i natt, forteller Øien til NRK.

Han forteller at pasientene har fått lite informasjon utenom plakatene som er hengt opp, men det bekymrer han ikke.

– Jeg tror ikke jeg er smitta, men vi har fått beskjed om å være obs på symptom, sier han.

– Ikke dramatisk

Karin Rønning

Karin Rønning i Folkehelseinstituttet forklarer at å bli smitta av svineinfluensa ikke er dramatisk for et friskt menneske.

Foto: Folkehelseinstituttet

Karin Rønning, avdelingsdirektør avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet, forteller at det er ingen grunn til å være mer bekymra for svineinfluensaen enn for vanlig influensa.

– Det som er litt annerledes med svineinfluensaen er at den rammer litt yngre mennesker fordi de som regel ikke har vært syke av lignende tidligere, sier Rønning.

Hun forteller at mange ventet at svineinfluensaen kom til å etablere seg som et av de sirkulerende sesongvirusene etter pandemien i 2009.

– Symptomene er som for vanlig influensa. Du går raskt fra å være frisk til å føle deg veldig syk. Du får høy feber, hodepine, muskelverk, tørrhoste og vondt i halsen. Noen får også smerter i magen og diaré.