Hopp til innhold

Løp for livet i fjor – nå frykter hun nye skred

Da jordmassene veltet nedover fjellsida i fjor, kom Marit Berg Øien og sønnen seg så vidt unna. Nye undersøkelser viser at huset er utsatt når det kommer mer ekstremvær.

IMG_1958 Marit Berg Øien risikerer å miste huset ved nytt ekstremvær

I fjor sommer løp Marit Berg Øien og sønnen for livet da et stort jordskred traff huset. I går fikk hun vite at hennes hus er at av husene som står svært utsatt for nye skred ved ekstremvær.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

For nesten et år siden raste voldsomme jordmasser ned over bygda i Vistdalen. 41 personer ble evakuert og 12 hus berørt

Nå frykter bygdefolket nye skred. De hyret derfor egne geologer til å sjekke forholdene oppe i fjellsida og fikk beskjeden de fryktet.

Huset mitt kan bli utsatt for nye jordskred om det kommer mer ekstremvær, sier Marit Berg Øien.

Før den 30. juli i fjor levde bygdefolket uten bekymring for at de bodde under et farlig fjell. Men da styrtregn med lyn og torden slo til måtte de rømme hus og hjem.

Ingen av oss i grenda har sett på Vistdalen som et skredfarlig område før vi plutselig ble rammet i fjor, sier Øien.

I går fikk hun beskjeden hun fryktet. Hennes hus er et av husene som står mest utsatt til om det skulle komme nytt ekstremvær i bygda.

Et par av husene står svært utsatt til for skred

Geolog Jan Gunnar Opsal i selskapet Skrid kom til Vistdalen med fire geologer fra ulike steder i landet for å undersøke faren for nye skred. Geologene kom samstemte ned fra Andersskaret.

Hvis det kommer styrtregn med lyn og torden bør de som bor i et par av husene rømme øyeblikkelig. Faren for at husene blir tatt av skred er stor, sier Opsal.

Husene geologene snakker om er huset til Marit Berg Øien og barndomshjemmet ca. femti meter lenge bort der søsteren Kristin Øien og mannen bor i dag.

Der søkte Marit og sønnen Bjørn tilflukt da jordmassene veltet nedover hus og hjem i fjor sommer.

Vi løp barbeint gjennom jordskredet som gikk mellom husene. Da vi kom til min søsters hus gikk det nye skred på andre sida av barndomshjemmet. Vi ble sperret inne av jordskred på alle kanter og ble berget ut med helikopter.

Marit Berg Øyen (til høyre) og sønnen Bjørn måtte flykte fra jordskredet i Vistdal.

Marit Berg Øien og sønnen Bjørn løp gjennom jordskredet i Vistdalen i fjor

Foto: Roar Strøm / NRK

Les også Regjeringa opnar for å bygge ut verna vassdrag

rRCXdiQl0Q0

Livet har aldri blitt det samme etter at uværet plutselig rammet brutalt i fjor. Mange synes det er koselig å være inne når det er ruskeværet ute, men slik er det ikke for dem lenger.

Øien forteller at hun lytter etter ukjente lyder, ser etter vann og andre uvanlige ting utenfor huset når det kommer mye nedbør.

Selv om budskapet fra geologene er brutalt, er Øien likevel glad for at de har fått bekreftet det de fryktet. Ifølge geologene finnes det løsninger.

IMG_1942 Jan Gunnar Opsal, geolog fra selskapet Skrid

Geolog Jan Gunnar Opsal har undersøkt fjellsida der flere jordskred gikk i fjor sommer. Han frykter for at husene til Marit Berg Øien og barndomshjemmet like ved kan bli tatt hvis det kommer mer ekstremvær

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Kan gjøre tiltak

Det kan bygges jordvoller som hindrer skredene til å komme ned til husene. Det ligger mye masse i terrenget som kan brukes til dette, sier Opsal.

Skrid kommer nå med en rapport etter befaringen som både NVE og Molde kommune får tilgang til.

Geologene Rasmus Pedersen og Marinius Øygarden fra selskapet Skrid under befaringa i skredområdet i Vistdalen 4.juni

Geologene Rasmus Pedersen og Marinius Øygaren i skredområdet i Vistdalen den 4. juni

Foto: Jan Gunnar Opsal, Skrid

Molde kommune kan søke NVE om krisetiltak for å bygge voller, som kan stoppe skred før de når husene. Det har også mange andre kommuner gjort, sier Opsal.

For Øien er håpet nå at kommunen kommer på banen og får med seg NVE på å sikre området slik at de kan bo like trygt som andre innbyggere i Molde kommune.