NRK Meny
Normal

Flere gang- og sykkelstier

Myke trafikanter får tryggere hverdager i nær fremtid. Ti plasser i fylket kommer det nye gang- og sykkelstier i løpet av det nærmeste året.

Myke trafikanter får tryggere hverdager i nær fremtid. Ti plasser i fylket kommer det nye gang- og sykkelstier i løpet av det nærmeste året. Til og med en glemt stubb blir gjort ferdig.

SE TV-SAKEN: Ti plasser i fylket kommer det nye gang- og sykkelstier i løpet av det nærmeste året. Foto/redigering: Remi Sagen

Ved Skarbø skole i Ørskog, kan bare noen få av elevene sykle eller gå hjem. Den korte sykkelvegen har hittil endt ut i fylkesvegen.

– Det er ikke så trygt å gå der. Det har skjedd ulykker der før, så jeg blir litt redd når jeg går der, sier Maria Vestre Walgermo.

Satser på trygghet

Men til høsten blir det bedre. På totalt ti plasser i fylket kommer det nye gang- og sykkelstier i løpet av det nærmeste året. På strekningen Vestre–Skarbø blir gangveien etter boka.

– Her får vi en gang- og sykkelsti som er tre og en halv meter, og som vil ha et dobbeltsidig rekkverk som skiller hovedveien fra gang- og sykkelstien, seier Andrius Stonys, veiplanlegger i Statens vegvesen.

Gang- og sykkelstier er fortsatt mangelvare over hele landet, men i Møre og Romsdal har fylkeskommunene satset på sikkerhet.

– Mange av de gang- og sykkelstiene ligger i tilknytning til skoler, og veldig mange barn og unge vil nå få en sikrere skolevei, sier Kristina Nevstad, prosjektleder i Statens vegvesen.

Etterlengtet vei

Like ved den trafikkerte europaveien mellom Ålesund og Sjøholt i Ørskog kommune, har den uferdige gangveien ligget i en årerekke.

Det er omtrent ti år siden det første arbeidet ble gjort på denne strekningen, men da var det ment for å sikre bilistene, og ikke trafikantene.

– I utgangspunktet så var dette et trafikksikkerhetstiltak der vi fjernet de fjellskjæringene som låg helt nær veien, gi trafikantene bedre sikt og forme ut sideterrenget med hensyn på utforkjøringsulykker, sier i Statens vegvesen.

Men til sommeren skal vegvesenet også ferdigstille denne biten til glede for små og store som bor på Tøsse.

– Da blir den mye brukt. Dette er noe vi har ventet på lenge, så det gleder jeg meg til, sier Kristian Tøsse.