Flere bruker ufaglærte elektrikere

En boligeier kjøpte et nyrenovert hus, og trodde alt var i orden. Nå må han kanskje rive vegger og tak for å få skifta det elektriske anlegget som var installert av ufaglærte.

Eltilsynet åtvarar mot å bruke ufaglært arbeidskraft til å renovere hus. Kjøper du eit hus der det elektriske anlegget ikkje er gjort fagmessig rett - så kan du ha kjøpt ei brannfelle.

UFAGLÆRT: Det er stadig flere som bruker ufaglærte elektrikere til å renovere hus.

El-tilsynet advarer mot å bruke ufaglært arbeidskraft til å renovere hus. Kjøper du et hus der det elektriske anlegget ikke er gjort fagmessig rett - så kan du ha kjøpt en brannfelle.

Jan Olav Hasåsmyr får ikke installert den nye komfyren og må derfor nøye seg med en kokeplate.

– Da jeg skulle bestille en elektriker til å gjøre jobben, fikk jeg beskjed om at det ikke var aktuelt fordi anlegget ikke er godkjent.

Jan Olav Hasåsmyr

Jan Olav Hasåsmyr får ikke installert den nye komfyren og må derfor nøye seg med en kokeplate.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Feil bak veggene

El-tilsynet er innom for andre gang for å inspisere det elektriske anlegget i huset til Jan Olav Hasåsmyr, og kan konstatere at lite er gjort siden sist de var her for et år siden.

– Det er veldig alvorlig. Vi vet at har vært branner fra slike type anlegg tidligere, senest for en måned siden, sier seksjonsleder Hans Magne Muren.

 Oddmund Eikrem

Oddmund Eikrem, avdelingsleder for Elsikkerhet Møre, sier boligkjøperne må stille krav til selgeren.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Det er stadig flere som bruker ufaglærte elektrikere til å renovere hus. I Ålesunds-området har det blitt avdekka omtrent 20 liknende tilfeller i år.

Selv om det tilsynelatende ser bra ut i huset, kan det skjule seg feil bak veggene kor det skjulte anlegget ligg. Og er du boligkjøper så er det visse krav du bør stille til selger.

– Sluttkontroll, brukerveiledning på el-installasjon, dokumentasjon på skjult belysning og varme og mye slike ting, sier Oddmund Eikrem, som er avdelingsleder for Elsikkerhet Møre.

Etter inspeksjonen så kan det tyde på at det er mange skjulte feil i huset, og det kan bli dyrt. Det hadde Jan Olav Hasåsmyr ikke sett for seg da han kjøpte.

– Jeg syns det så veldig ordentlig ut og er selvfølgelig fryktelig skuffet over at det som skjuler seg bak viser seg å være noe annet, sier Jan Olav Hasåsmyr.