Flatt batteri på hjertestarter kostet 75-åring nesten livet

6. januar falt en 75-åring om med hjertestans i Sunnmørshallen i Ålesund. Hallen er utstyrt med hjertestarter, men da livredderne skulle gi støt, var batteriet flatt.

Hjertestarter Sparebanken Møre Arena

Hjertestarteren som henger i Sparebanken Møre Arena i Ålesund var på plass i løpet av svært kort tid, men da starteren ble koblet til, virket den ikke.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

75-åringen fra Ålesund hadde maks flaks og dyktige hjelpere da han fikk hjertestans under fotballtrening.

Lagkameratene fra treningsgruppa startet umiddelbart med gjenoppliving. De ble avløst av en sjukepleier og politimann som fortsatte den livreddende behandlingen.

Hjertestarteren som henger i hallen var på plass i løpet av svært kort tid, men da starteren ble koblet til, virket den ikke. Batteriet var flatt.

Hovedbrannstasjonen i Ålesund ligger bare et par hundre meter fra idrettshallen. En brannmann i hallen fikk varslet stasjonen. En ny hjertestarter var på plass bare minutter senere.

Den reddet 75-åringens liv.

– Skal ikkje skje

Karl Johan Roald er driftsleder i Sparebanken Møre Arena.

Hjertestarter

Hjertestarteren i Sparebanken Møre Arena sjekkes nå en gang i måneden.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

– Dette skal aldri skje igjen, sier han.

Ifølge Roald ble hjertestarteren sjekket før juleferien. Men i løpet av jula, da administrasjonen ikke var på jobb, sviktet batteriet.

– Vi vet den virket før jul. Vi har nå innført nye prosedyrer, og sjekker hjertestarteren en gang i månedene. Dette kunne blitt en dyr lærdom for oss, sier Roald.

Sparebanken Møre Arena har hatt hjertestarter siden 2011, og en gang tidligere har den reddet liv. I dag har de fleste idrettsarenaer hjertestartere. Flere norske idrettsutøvere har blitt rammet av hjertestans. Carl-Erik Torp fikk hjertestans under en fotballkamp i Sogndal i september 2011, og ble reddet av hjertestarter.

Video Carl-Erik Torp

Carl-Erik Torp fikk hjertestans under en eliteseriekamp mellom Sogndal og Brann i 2011.

Foto: Nyhetsspiller

Takknemlig for å være i live

75-åringen som fikk hjertestans ønsker ikke å kritikere Sparebanken Møre Arena for at hjertestarteren sviktet. Han er imponert og takknemlig for alle som bidro til å redde livet hans.

- Det siste jeg husker er at jeg tar mot en passing. Etter dette husker jeg ikke noe som helst før jeg våkner på sjukehuset to uker senere, forteller 75-åringen.

Denne januarkvelden hadde han maksimal flaks.

- I ettertid har jeg skjønt at dette var dramatisk. Jeg er glad for å være i live, sier han.

Livløs i to uker

Sparebanken Møre Arena

75-åringen lå bevisstløs på sjukehus i to uker etter hjertestansen.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing

Ålesundsmannen var bevisstløs i to uker. Nå har han operert inn pacemaker og hjertestarter. Selv om hjertestarteren i hallen sviktet, ønsker 75-åringen å fokuserer på det som fungerer.

- Min opplevelse med helsevesenet er at det faktisk fungerer 100 prosent. Det er viktig å huske i disse tider når de får mye kritikk, sier 75-åringen.