Fjernet mine fra turistområde

Redningsskøyta «Erik Bye» rykket ut til området ved et av Norges mest besøkte turistpunkt, den nasjonale turistveien Atlanterhavsveien. En mine var funnet like ved kaia til reiselivsetablissementet Håholmen.

Ei mine ruller i fjæresteinene på Averøya. Det var den dramatiske beskjeden mannskapet på redningsskøyta Erik Bye fikk (for et par uker siden). Med en naturlig skepsis tok de turen for å sjekke det uvanlig funnet ved Håholmen.

Mina ble funnet ved turiststedet Håholmen utenfor Averøya på Nordmøre. Mannskapet på redningsskøyta visste ikke noe om hvilken tilstand mina var i da de kom til stedet.

Den lå og duppet i fjæresteinene. Den var stor, rund og hadde pigger ute, akkurat slik man forbinder med miner av en viss alder. Minen lå ca. 150 meter fra bryggen på Håholmen utenfor Averøya på Nordmøre.

Terje Bøe

Terje Bøe er redningsdykker på redningsskøyta «Erik Bye».

Foto: Roar Halten / NRK

Det så skremmende ut. Det var en mine på et skjær, og det var like i nærheten av Håholmen, sier redningsdykker Terje Bøe på redningsskøyta «Erik Bye».

Håholmen ble bygget opp som reiselivsdestinasjon av eventyrer og jordomsegler Ragnar Thorseth. Det er et værneverdig fiskevær, og er i dag et yndet reisemål og møtested.

Vi tenkte at minen kunne være farlig. Men jeg tok på dykkerdrakt og hoppet uti vannet og kikket på den. Den viste seg å være tom for sprenglegemer. Dermed var det bare å ta den vekk derifra, sier Bøe til NRK.

Han tror minen har vært i sjøen i lang tid, og har kommet drivende med vær og vind. De konkluderer med at minen ikke har vært farlig, og minen ligger nå lagret på land. Det er snakk om en loddmine, og det er slett ikke snakk om noe moderne våpen.

Den er produsert tidlig på 1900-tallet, trolig i Horten. Den er i alle fall norsklaget og veldig gammel, sier Bøe.

Redningsdykkeren har nå planen klar for hva som skal bli fremtiden for minen han hentet opp fra skjæret.

Jeg slepte den til land og tok den opp. Jeg kan vel ha den i hagen min? Den er jo litt stilig, skratter han.

Flere nyheter fra Møre og Romsdal