NRK Meny
Normal

Omstridt båt gikk til bunns

En fiskeskøyte som i flere år har ligget til kai ved Hammerkaia i Sunndal sank fredag morgen. Ordfører Ståle Refstie er irritert over at det endte på denne måten etter mange års kamp for å få den fjernet.

Bergingsmannskapet rydder opp etter at fiskeskøyta sank

Her prøver bergingsmannskapet å rydde opp ting som flyter i sjøen etter at fiskeskøyta sank.

Foto: Ingunn Karijord

Fredag morgen begynte den 50-fot store båten å ta inn vann, og i ti-tiden sank den. Politiet, kommunen og havnevesenet rykket ut til stedet. Ingen personer var i fare.

Tvistesak

Gjenstander flyter i sjøen

Gjenstander flyter i sjøen der hvor fiskeskøyta sank.

Foto: Ingunn Karijord

Fiskeskøyten har ligget til kai i Sunndal i flere år ifølge Arnt Honstad som er havnesjef for Kristiansund og Nordmøre havn.

– De siste to årene har det vært en tvistesak om hvem som egentlig eier båten. Det er en som hevder han har solgt båten, og han som skal ha kjøpt den sier han ikke har kjøpt den, forklarer han.

Ville fjerne den

Saken har vært i forliksrådet. Sunndal kommune og Kristiansund og Nordmøre havn har jobbet med å få båten fjernet. Ingen har tatt ansvar for å sikre båten.

– I dag har det vært springflo og båten ble knust på siden mot kaien slik at den sank. Ingen har tatt vare på den og den var dårlig fendret, forteller han.

Irritert

Ståle Refstie

Ordfører i Sunndal, Ståle Refstie, sier det har vært en håpløs situasjon.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Ordfører i Sunndal, Ståle Refstie, er ikke glad for at det endte med at skipet sank.

– Jeg er irritert over at det endte slik. Mange har vært obs på dette over ei lang periode, og vi har jobbet med å prøve å løse saken, sier han.

Refstie har hatt flere roller i saken, både som ordfører og som styreleder i Nordmøre og Romsdal havn.

– I tillegg til å ikke vite hvem som eier båten, har det vært et problem at kaien hverken er kommunal eller i havnevesenets hender. Det er Vegvesenet som eier kaien den har lagt ved, forklarer han.

Burde vært fjernet

Ordføreren sier de har prøvd å løse saken med vekt på forurensningsloven og forskrift fra Kystverket om håndtering av vrak og eierløse skip. Men det har likevel vært vanskelig å finne en løsning.

Hva mener du burde vært gjort annerledes?

– I etterpåklokskapens lys er det lett å tenke at man burde skåret gjennom og fått båten fjernet før det gikk så langt. Kanskje burde kommunen vært i bedre dialog med Vegvesenet, sier han.

Forurensningsproblem

Havnesjefen sier det er et forurensningsproblem.

– Vi vet ikke hvor mye drivstoff og olje som er i den. Det er Sunndal kommune som har ansvar for å ta seg av eventuelle utslipp, sier han.

Han regner med at båten må heves.

– Vi bør få tak i en mobilkran og løfte den opp, det er ikke så veldig dypt der den ligger, sier han.

Redningsmannskap er fortsatt på stedet for å rydde opp deler som flyter i sjøen.