NRK Meny
Normal

Fiskesalg fra bryggen forsvinner

De strenge krava fra styresmaktene har ført til at restauranteiere rundt om i landet har sluttet å kjøpe fersk fisk på den lokale kaia. Nå fraktes fisken gjerne på tvers av landet før den blir servert.

Bjarne Longva

Hobbyfisker Bjarne Longva er én av få som selger fersk sjømat på kaia.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes

– Jeg, som restauratør, kunne tidligere gå ned på kaia og kjøpe meg tre torsker og ha bare noen timer gammel torsk klar til mine gjester, sier restauranteier i Ålesund Ivar Breivik.

For bare noen år siden kunne restauranteiere og folk ellers kjøpe torsken og breiflabben de trengte fra fiskere på sin lokale kai. Men med dagens regler medfører det så mye papirarbeid at de har sluttet med det.

Restauranteier Ivar Breivik

Restauranteier Ivar Breivik skulle ønske det var mulig å handle fersk fisk på kaia. Men papirmølla gjør det vanskelig, både for kunde og forhandler.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes

Selv om fisken som kjøpes er fisket lokalt, blir den levert på mottak, og senere fraktet til store sentrallager rundt om i landet.

I mange situasjoner, særlig med spesielle produkter som for eksempel breiflabb, må fisken hentes tilbake fra Oslo.

– Det er nesten flaut, når du bor i Norges fiskerihavn, at man skal ha så store problemer med å få tak i fiskeprodukt, sier Breivik.

Flere av de store fiskerihavnene i Norge opplyser at salg av fersk fisk rett fra båten er så å si ikke-eksisterende. I stedet fraktes varene på kryss og tvers i Norge, før fisken kommer på bordet eller i fiskehandlerdisken.

– Vi driver i showbusiness, og vi må bare si at det er rett utenfor vinduene på restauranten at fisken kom fra, og det gjør den også. Men jeg trenger ikke å ta den siste historia om at jeg faktisk er nødt til å kjøpe den nede i Oslo, sier Breivik.

– En skam

Bjarne Longva sleger krabbe

Longva trives i krabbelukt på kaia. Han synes det er flaut at ressursene utenfor Mørekysten ikke utnyttes til det fulle.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes

Mellom fritidsbåtene i fiskebyen Ålesund ligger hobbyfiskeren Bjarne Longva med båten sin og selger krabbe. Han er en av ytterst få som fortsatt selger fersk sjømat fra båten ved kaia.

– Jeg var på en fiskebutikk her tidligere, og der fikk de fisken sin fra Bergen. Det er egentlig en skam for en by som Ålesund, sier Longva.

Men det er dermed ikke gitt at bergensere bare spiser fisk fra Bergen. I Tromsø opplyser Karls Fisk og Skalldyr AS at de sender fisk til hele landet, inkludert Bergen og Oslo.

– Det var en gang i tiden. men nå er det bare en gammel tradisjon, som i praksis ikke eksisterer lenger, sier daglig leder Karl Hansen.

Papirmølle

Nå drømmer han seg tilbake til ei enklere tid, med mindre byråkrati.

– Hvis jeg kjøpte der nede, måtte jeg fylle ut en rekke med skjema. Samtidig må også sjarkfiskeren, på 60, 65 år gjøre det. Selvfølgelig blir ikke dette interessant, sier han.

Fritidsbåter på kaia i Ålesund

Ytterst få fiskesjarker er representert på kaia i Ålesund, der fritidsbåtene dominerer.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes