Fiskerinæringen merker konsekvensene av Brexit

Storbritannia importerer norsk torsk og hyse i tonnevis. Nå går fiskerinæringen en utfordrende høst i møte.

Torsk i fiskekasse

TORSK: Torsk blir eksportert i tonnevis til Storbritannia. Etter Brexit vil nå markedet endre seg for fiskerinæringen.

Foto: Scanpix

– Storbritannia er det desidert viktigste markedet for fiskefileer på grunn av fish and chips industrien der borte, sier Per Magne Eggesbø som er administrerende direktør for Ramoen AS i Ålesund.

Selskapet eksporterer torsk og hyse til de britiske øyene, som er rundt 1000 tonn i året. Ca. 70% av det de selger går til Storbritannia.

Eggesbø sier de merker EU-exiten.

Per Magne Eggesbø

RAMOEN: Per Magne Eggesbø sier de merker Brexit, og at de nå kanskje må få mer av sine produkter inn i andre marked.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det har hatt en umiddelbar konsekvens at pundet har gått fra 13 til 11 kroner i løpet av året. Det er en 15% reduksjon og det vil jo si at prisen på det vi selger til Storbritannia har gått ned med 15%, og det er ganske betydelig.

Eggesbø legger ikke skjul på at det til høsten vil bli tøffere enn vanlig.

– Høsten blir dårligere enn den ellers ville ha vært selvfølgelig, men vi selger også til andre marked. Forhåpentligvis så har prisene holdt seg bedre der. Vi må kanskje få mer av fangsten vår inn på andre marked om de betaler like godt eller bedre.

Ny fiskeriavtale

I dag er fiskeeksport til EU omfattet av egne avtaler. Utenfor EU må britene forhandle direkte. Selve fiskeriforhandlingene kan bli tøffe sier Eggesbø.

– Vi dårligere erfaringer med både Færøyene og Island, så sånn sett har EU vært stabiliserende i dette her, så det blir utfordrende tror jeg.

Audun Maråk, administrerende direktør i organisasjonen Fiskebåt, er spent på fremtidens fiskeriavtale.

Audun Maråk

SPENT: Audun Maråk er spent på hva som skjer med fiskeriavtalene og soneadgangen.

Foto: Ole-Ottar Høgstavoll / NRK

– Det som blir spennende er hva som skjer når det gjeld fiskeriavtalene og soneadgangen vår i Storbritannias sone. Nå skal vi forholde oss til deres interesser og ikke EU og de interessene som vi er vant til å forholde oss til.

Maråk mener at Brexit vil endre bildet på fiskeeksporteringen.

– I dag bytter EU til seg mye torsk i Barentshavet. Nå kan vi få en situasjon der dette bildet blir endret. At det som er interessant å bytte til seg fra Storbritannia, det er andre fiskearter enn dette og da må vi se på hva er det slags arter som vi kan få tilbake med Storbritannia og få en balanse i det.