NRK Meny
Normal

– Vi er overrasket og veldig glade

I dag ble det kake og jubel både i Måløy og i Ålesund etter at det ble kjent at de får beholde regionkontorene sine i Fiskeridirektoratet.

Feira med kake med skrifta "Dette fiksa vi sammen!"

I Måløy feiret de med kake med påskriften «Dette fiksa vi sammen».

Foto: Asgeir Heimdal Reksnes / NRK

Både i Ålesund og i Måløy har det vært usikkerhet og frykt for at regionkontorene skulle forsvinne. I Møre og Romsdal fryktet den maritime næringen at de ville miste nærheten til fiskeridirektoratet dersom kontoret ble lagt til Trøndelag.

Men torsdag er det jubel både i Ålesund og Måløy.

Da kom meldingen om at Ålesund blir hovedkontor for Region Midt, som vil bestå av Trøndelag og Møre og Romsdal, og at Måløy vil fortsette som regionkontor i Region Vest.

Jan Erich Rønneberg og Hanna Bauge

På kontoret i Ålesund var de overrasket, men jublet over beslutningen til regjeringen forteller Jan Erich Rønneberg og Hanna Bauge.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

– Vi er egentlig overrasket. Men Ålesund er Norges fiskerihovedstad, og det er en viktig arbeidsplass som betyr mye for lokalsamfunnet og fiskeriene her i området. Så dette var på sin plass, sier Hanna Bauge, som er rådgiver i Fiskeridirektoratet i Ålesund.

Det synes også Ole Morten Sorthe i Møre og Romsdal Fiskarlag.

– Dette synes jeg var en klok beslutning fra Nærings- og fiskeridepartementet, sier Sorthe, som mener dette beviser at det er viktig for Sunnmøre å ha nærhet til direktoratet.

Kakefest i Måløy

I Måløy ble det ansatte møtt med kakefest torsdag morgen.

– Vi har gått og lurt på hvor mange som får bli av oss så jobber her, så det er klart at dette har preget oss. Nå er det kun glede, sier Kari Silden Tytingvåg som er førsteinspektør ved regionkontoret.

Vil ikke få færre ansatte

I mars sendte direktør Liv Holmefjord sin innstilling til fiskeriminister Elisabeth Aspaker, der hun anbefalte å omorganisere hele regionstrukturen i fiskeridirektoratet.

Fiskeriministeren sier det har vært viktig å ivareta distriktspolitiske hensyn.

Den nye strukturen er besluttet i dialog med Regjeringens to samarbeidspartier KrF og Venstre. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier at det har vært viktig å ivareta distriktspolitiske hensyn.

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker sier det har vært viktig å ivareta distriktspolitiske hensyn.

Foto: Mats Nygård / NRK

– Færre regioner vil gi større faglig bredde og sikre bedre likebehandling, sier Aspaker.

Det nye organiseringen av direktoratet vil ikke medføre færre regionalt ansatte, men noen vil få andre oppgaver eller arbeidssted.

De tidligere regionene Finnmark og Troms blir slått sammen, og får hovedkontor i Troms, men fiskeriministeren lover at direktoratet fortsatt skal være tydelig til stede i Finnmark.

– Kompetansen skal opprettholdes der den er, sier Aspaker. Fiskerikontoret i Vadsø vil fortsatt ha et særlig ansvar for krabbeforvaltning. Samtidig er det under etablering nye arbeidsplasser i Vardø i forbindelse med etablering av en felles analyseenhet for blant annet fartøyssporing sammen med Kystverket.

Nåværende regiondirektør i Finnmark, Hermod Larsen, er ikke overrasket over resultatet.

Hermod Larsen

Regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Hermod Larsen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det innebærer at vi i Finnmark ikke får styre aktiviteten fra Vadsø, den blir styrt fra Tromsø. I praksis vil ikke noen merke noe forskjell. Den eneste som mister tittelen er vel meg, sier han.

Region Nordland beholdes uendret med regionkontor i Bodø, og Region Sør beholdes uendret med regionkontor i Egersund.

Tidspunkt for iverksettelse av regionsstruktur vil bli bestemt av fiskeridirektøren. Det vil også være fiskeridirektøren som beslutter den videre organiseringen og plasseringen av fiskerikontorer.