Fire personer siktet for pingvintyveri

Fire personer er foreløpig siktet etter at tre pingvinunger og ett pingvinegg ble stjålet fra Atlanterhavsparken natt til torsdag

Pingviner i Ålesund

Pingvinområdet ved Atlanterhavsparken

Foto: Tor Erik Standal / Atlanterhavsparken i Ålesund

– Fire personer, to kvinner og to menn født i 1996 er siktet for pingvintyveri, det bekrefter Yngve Skovly ved Sunnmøre politidistrikt.

Personene er siktet etter dyrevelferdsloven § 14. Paragrafen er rettet opp mot å sette dyr i hjelpeløs tilstand, og er en foreløpig siktelse. Siktelsen kan bli endret etter hvert som etterforskingen pågår.

Det var natt til torsdag 14. mai at tre pingvinkyllinger og ett egg ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund.

– De tiltalte erkjenner å ha vært innenfor gjerdet, men nekter for å ha stjålet pingvinene, sier Skovly.

Har samlet inn bildeinformasjon

Både politiet og ledelsen ved akvariet har bekreftet at russ har vært inne i parken, og minst tre russ har vært inne til avhør hos politiet. Haugen vil likevel ikke si noe om de siktede er russ.

Pingvin kylling

Slik ser de små pingvinkyllingene ut. Kyllingene er nå om lag 3 uker gamle.

Foto: Atlanterhavsparken / NTB scanpix

– Det er opplysninger som har kommet frem som følge av etterforskingen som er årsaken til at det nå har blitt tatt ut en siktelse, men jeg vil ikke gå inn i detaljene rundt dette, sier Haugen.

Politiet har beslaglagt overvåkingsbilder, hentet ut en rekke mobilbilder og beslaglagt en del fotomateriale i samband med etterforskingen.

– Vi skal se nærmere på bildematerialet nå og håper å få flere svar utover ettermiddagen fredag, sier politiførstebetjent Rita Thoresen ved Sunnmøre politidistrikt.

Overvåkingsvideoen fra Atlanterhavsparken viser at flere russ har vært inne på området.

– Det ser ut som de lyser med en lommelykt før man ser en blitz, sier Tor Erik Standal, daglig leder ved Atlanterhavsparken.

Omfattende leteaksjon

– Vi har en sporhund som gjennomsøker området, men det er foreløpig ikke noe tegn til pingvinene, sier Standal til NRK.no fredag ettermiddag.

Torsdag ettermiddag ble det sett i gang en leteaksjon på Tueneset, like ved Atlanterhavsparken, etter at det kom inn tips om at pingvinene hadde blitt dumpet der.

Leting pingvin

Torsdag ettermiddag ble det sett i gang en leteaksjon på Tueneset, like ved Atlanterhavsparken.

Foto: Frode Berg / NRK

Natt til fredag har i overkant av 20 russ deltatt i letingen etter pingvinene.

I tillegg har dyrevernsorganisasjonen Kellys Håp, ansatte ved Atlanterhavsparken, og andre frivillige bidratt under leteaksjonen.

Til tross for den omfattende leteaksjoner er pingvinungene ennå ikke funnet.

Klar oppfordring

Standal, frykter at de ikke vil finne de savnede pingvinungene i live.

Tor Standal

Daglig leder ved Atlanterhavsparken i Ålesund, Tor Erik Standal, frykter at de ikke vil finne de savnede pingvinungene i live.

Foto: Terje Reite / NRK

– Med temperaturene i natt er vårt eneste håp er at noen har tatt vare på pingvinene innendørs, sier han.

Tre veker gamle pingviner er svært avhengige av foreldrene sine for å overleve og Standal har en klar oppfordring til de som har tatt pingvinene.

– Jeg ber om at de som har tatt pingvinene eller som vet noe tar kontakt med en gang. Pingvinene er forsvarsløse og må bli tatt vare på, sier han.