NRK Meny
Normal

Alle fire skiløperne er funnet omkommet

SUNNDALSFJELLA (NRK): Ved daggry onsdag fraktet redningshelikopteret letemannskaper inn til rasområdet. De fire savnede skiløperne er funnet omkommet.

Litt før klokka 10.00 bekrefter politiet at den fjerde personen som ble tatt av snøskredet i Sunndal er funnet.

En av de fire omkomne personene kom fra Sunndal, mens de tre andre var fra Trondheim og Os i Hedmark. Alle skal være mellom 20 og 40 år gamle.

Lensmann Hallvard Vermøy sier at de har hatt gunstige leteforhold med tanke på været og at leiteaksjonen har gått greit onsdag. Politiet vil etter hvert avslutte på stedet etter en debrif med redningsmannskapet og samtale med de pårørende.

– Vi har vurdert situasjonen i dag som sikker for letemannskapene, og skredfaren har ikke økt i løpet av dagen slik som fryktet. De pårørende blir nå tatt hånd om av omsorgs- og beredskapsgruppa i kommunen, og de skal få svar på de spørsmålene de har, sier lensmannen.

Søkte med hunder

Vermøy meldte klokka 08.00 at letemannskapene har funnet tre omkomne i Sunndalsfjella. Halv ti melder politiet at de tre omkomne er tatt ut av skredet, og redningsmannskapet fortsatte letingen etter den fjerde personen med lavinehunder. Kort tid etter ble den siste skiløperen også funnet.

– Tre omkomne ble funnet litt før klokka åtte i snøraset som gikk nedenfor Frusalhalsen, og vi fant disse relativt raskt – altså innen en times leting, sier lensmann Vermøy på pressebrifen kl. 08.00.

Saken fortsetter under videoen.

Bekreftet omkommet

Her bekrefter lensmann Hallvard Vermøy kl. 08.00 at de tre er funnet omkomne.

Dette har skjedd onsdag

– Været har vært slik vi håpet på, sier Vermøy i morgentimene, bare minutter etter brifingen av letemannskapene onsdag morgen.

Leteaksjonen etter de fire savnede skiløperne i Sunndalsfjella har vært en svært kaotisk prosess, ettersom været har stukket kjepper i hjulene for mannskapene.

Vind, snø og stor snøskredfare har gjort letingen såpass uforsvarlig at redningstjenesten ikke har kommet til i området der skiløperne av all sannsynlighet har blitt tatt av et snøskred.

Onsdag morgen kl. 05.00 var letemannskapene samlet til en ny økt, og etter en kort time fløy redningshelikopteret dem opp til det aktuelle området ved Frusalhalsen i puljer på to og to.

Kan fire folk ned

– Hvis det går slik vi håper på, så vil vi kunne fire folk ned i rasområdet snart, så vi er avhengige av å utnytte formiddagen godt, sier Vermøy til NRK litt over 06.00.

Tirsdag sa lensmannen og innsatsleder Esben Bakk at sjansen for å finne skiløperne i live er mikroskopisk.

– Det var et såpass stort ras som gikk i området, og nå har det gått såpass lang tid at sjansen for å finne overlevende er lik null, sa politiet tirsdag.

Leteaksjon Sunndalsfjella onsdag
Øksendal

I dette området var de fire mennene da de ble meldt savnet.

Foto: Hans-Olav Rise / Google Earth/montasje
Sunndal

Redningshelikopteret fløy letemannskapene opp til Frusalhalsen onsdag morgen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK