NRK Meny
Normal

Fire har omkommet her siden 2002

Den franske basehopperen (38) som har ligget fast i en fjellside på Sunndalsøra siden torsdag kveld, blir trolig hentet ned tirsdag. Han er den fjerde som dør i hopp fra Hårstadnebba på 14 år.

Redninsaksjon etter basehopper Hårstadnebba

Fire basehoppere har omkommet i dette fjellet de siste 14 årene.

Foto: Gjermund Svinsås

Operasjonsleder Tove Anita Asp forteller i morgentimene i dag at det er fint vær, men at lokal skodde kan stoppe bergingsarbeidet.

Tove Anita Asp

Operasjonsleder Tove Anita Asp har håp om at arbeidet med å hente ut den omkomne kan starte i dag.

Foto: privat

– Vi har foreløpig ikke fått noen værrapport som tilsier det, men kommer trolig til å ta en avgjørelse før ni, sier Asp til NRK Møre og Romsdal.

Og slår værvarselet til kan franskmannen trolig hentes ut. 38-åringen ble søndag erklært sannsynligvis omkommet, etter vurdering fra en lege som satt i redningshelikopteret da mannen ble lokalisert på 1.200-1.300 meters høyde.

Han er den fjerde mannen som dør og hentes ut fra fjellet siden 2002, skriver Adresseavisen. I august 2002 omkom en mann fra Molde, også han ble hengende i veggen i flere dager. I august 2007 omkom en mann fra Australia under et hopp fra Langrabbpiken, nabofjellet til Hårstadnebba, og i juni 2011 omkom en basehopper fra New Zealand.

Olav Gjøvik lensmann Sunndal

Olav Gjøvik har antydet at arbeidet kan ta over fem timer.

Foto: Ann Eli Nøsen/NRK

Fungerende lensmann i Sunndal, Olav Gjøvik, skisserte til NRK i forrige uke et omfattende arbeid for å få den omkomne ned.

Det innebærer at bergingsmannskapet først blir fløyet inn i fjellet, før de må klatre opp til den omkomne. Deretter må vedkommende fires ned før han blir fløyet ut. Gjøvik anslo at arbeidet kommer til å ta fem-seks timer.