– Lar meg ikke nedverdige av politikerne

MOLDE (NRK): Hun frykter hun kjemper sitt livs siste, og kanskje viktigste kamp. Den skal Berit (86) vinne over motstanderne i Molde kommune.

Berit Rødal

I FRONT: Står 86 år gamle Berit Rødal. – Jeg er skremt og vil ikke bli nedverdiget med å ende mine dager på dobbeltrom, forteller hun.

Foto: Erik Hattrem

I dag samlet over 60 personer seg, i alle aldre, til en spontan demonstrasjon mot forslaget om å legge ned Røbekk omsorgssenter i Molde.

Redd og uvel

For enkelte var demonstrasjonen en kamp for egen verdighet og alderdom, for andre en kamp for nær familie.

86 år gamle Berit Rødal sier hun kjemper for sin egen alderdoms- og livskvalitet.

– Det er en skam at noen av byens politikere ønsker å legge ned Røbekk omsorgssenter. Når det er så få plasser fra før av, at de på Skåla har dobbeltrom, er dette skremmende å tenke på, sier Rødal til NRK.

Nedverdigende

Hun har bruker tusjpennen som våpen i kampen hun nå skal kjempe. En stor plakat med slagord heves og den milde røsten Berit normal benytter, blir med ett litt skarpere.

Kanskje hører han han henne, rådmannen som foreslår å kutte de 32 plassene på Røbekk.

– Skal jeg som gammel går rundt og tenke på, at jeg skal ende mine dager på dobbeltrom, så er det trist. Jeg blir lei meg, sier Berit Rødal.

listefyll

Flere satte sitt navn på at de ikke ønsker en nedleggelse. Rundt om i Molde sentrum gikk det aktivister med underskriftslister tirsdag.

Foto: Erik Hattrem

Vinner forslaget frem, vil 86-åringen føle seg tråkket på.

– Jeg syns det er nedverdigende om jeg ender opp med å dele rom, for dette gjelder prioriteringer, sier Rødal.

Deretter napper hun litt i plakaten for å få fart på demonstrasjonstoget, som skal sirkle rundt på rådhusplassen i Molde.

– Her skal jeg både gå og stå for å vise politikerne hva jeg mener om dette, forteller hun.

liv og Marita Skaanes

Liv Skaanes sammen med barnebarnet Marita Skaanes (19). Begge er fortvilet over at omsorgssenteret foreslås nedlagt.

Foto: Erik Hattrem

– En kamp for bestemor

19 år gamle Marita Skaanes har også skrevet seg på navnelista som er imot forslaget. Hun har blitt med bestemor Liv Skaanes, for å vise sympati og støtte under hennes kamp om fortsatt liv for Røbekk omsorgssenter.

Det var bestemor som tok meg med på dette, hennes syn støtter jeg 100 prosent. En nedleggelse er helt idiotisk. Røbekk omsorgssenter går med overskudd, det er brukt mye penger på senteret og skal nå dette overskuddet legges over til andre som går med underskudd, spør Marita Skaanes.

NRK Promo

NRK Møre og Romsdal har mer om dagens demonstrasjon og forslaget om å legge ned Røbekk omsorgssenter i TV-sendinga klokken 18:40 i kveld.

Foto: Erik Hattrem