NRK Meny
Normal

Finansierte barnehjem i Ukraina

Seks jenter fra Sykkylven har finansierte et barnehjem i Ukraina. Mandag reiser de for å åpne barnehjemmet som de har spart til i tre år.

Barnehjem i Ukraina

Takket være ti jenter fra Sykkylven ble dette barnehemmet i Ukraina en realitet.

Foto: Privat

Det hele startet som et prosjekt på videregående. Med ungdomsbedriften "Girl Power" ble det satt i gang et samarbeid med hjelpeorganisasjonen Emanuel - hjelpende hender.

Ungdomsbedrift

Fra venstre: Karianne Skotte, Marianne Nilsen, Andrea Norangshol, Marianne Burow, Ingeborg Brunstad.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Blodråpe, slit og svette

19- åringene fra Sykkylven har finansiert barnehjemmet med blant å samle inn tomflasker, hatt tombola og funnet sponsorer.

Om ikke lenge skal Karianne Skotte og fem andre jenter reise fra Sykkylven til Ukraina for å åpne barnehjemmet de har finansiert og vært med å bygge.

- Vi har sett bilder og sett at barnehjemmet har blitt større. Jeg gleder meg til å se det med mine egne øyne for vite at hver bloddråpe, slit og svette var verdt det, sier Skotte.

Totalt har ti jenter vært med på prosjektet som begynte første året på videregående.

Barnehjem i Ukraina

Jentene var i Ukraina for to år siden. Snart reiser de tilbake.

Foto: Privat

En stor glede

Samarbeidet med Emanuel - hjelpende hender førte til 14 barn nå kan glede seg over det nye barnehjemmet i Ukraina.

I mai 2009 var jentene i Ukraina for å se hva de hadde begynt på, og dette ga dem motivasjon til å fortsette.

- Den gleden vi så når de fikk den hjelpen har brent seg fast i hjertet mitt. Det er en ubeskrivelig følelse som det ikke er muli å forklare. Det var den største motivasjonen som vi trengte for å fortsette arbeidet, sier Skotte.

Barnehjem i Ukraina
Foto: Privat

Vant pris

Jentene gjør seg klare til den siste tombolaen før de reiser. I tillegg til å lodde ut gevinster, har de solgt kaker, hatt flere klesinnsamlinger og fått tak i nye sponsorer.

De har også vunnet Lions Tulipanpris for godt humanitært arbeid. Da fikk de femti tusen kroner. Men selv om de bygget et barnehjem, har de innsett at de ikke kan hjelpe alle.

- Du må ikke tenke at du skal redde alle, men du må tenke på de 14 barna vi hjelper. Man klarer ikke å redde hele verden på en gang, sier Skotte.

- Dere er ferdig med videregående nå. Hvordan skal dere gi bistand fremover?

- Det blir litt vanskeligere fordi alle blir spredt over hele landet, men vi er så brent fast i prosjektet at ingen kommer til å glemme det. Noe kommer vi til å gjøre hvert år uansett, avslutter Skotte.

Barnejhem i Ukraina
Foto: Privat

Jentene som er med på prosjektet er Karianne Skotte, Marianne Nilsen, Andrea Norangshol, Marianne Burow, Ingeborg Brunstad, Malin Løseth, Benedikte Fylling, Amalie Brunstad, Annemarie Gleichmann.