NRK Meny
Normal

Fikk spekkhogger i garnet

Det er ikke hver dag en flere tonn tung spekkhogger svømmer inn i garnet. – Hva i all verden? tenkte jeg, sier Ottar Ekremsæter.

Spekkhogger - Åheim

Spekkhoggeren nektet å synke, selv om fiskerne punkterte den. – Den fløt som ei kork, sier Ottar Ekremsæter.

Foto: Stig Arne Ekremsæter

Uttrykket «skitt fiske» har sannsynligvis fått ny mening for familien Ekremsæter i Vanylven.

Under søndagens fisketur fikk nemlig Ottar og sønnen Stig Arne en real overraskelse da de skulle trekke opp garn på fiskefeltet ved Åheim.

– Først slet vi med å finne garnene våre, fordi blåsene i sjøen hadde forsvunnet. Da vi dro ut og lette med ekkolodd så vi plutselig én svær flekk, sier Ottar.

Først tenkte han at garnene hadde klynget seg i hop, noe som også viste seg å være tilfellet da han begynte å trekke dem opp med båtkroken.

Etter kort tid fikk han øye på det uventede – en flere tonn tung spekkhogger som hadde viklet seg inn i tre garn.

– Først tenkte jeg «hva i all verden er dette for noe? En svær plastgjenstand?». Deretter så jeg at det faktisk var en svær spekkhogger, sier Ottar.

– Fløt som ei kork

Dyret var dødt da det kom opp, og det var ikke mulig å få det til å synke igjen, så duoen slepte den inn til kai. Selv om de punkterte den og slapp ut all gassen, ville den fremdeles ikke synke.

– Den fløt som ei kork, sier Ottar, og forteller at den nå flyter rundt i gjestehavna på Åheim. Planen er å feste betonglodd i hode og hale, senke den på dypt vann, og la den ligge der i et halvår til den løser seg opp.

– Har du fått så svære rugger i garnet før?

Tore Haug

Havforsker Tore Haug ved havforskningsinstituttet i Bergen sier det er uvanlig å få spekkhoggere i fiskergarn.

Foto: Kjartan Mæstad

– Jeg har fått brugder og lignende, men aldri spekkhogger nei. Jeg har aldri hørt om noen som har fått det heller, sier Ottar.

– Uvanlig

Det har havforsker Tore Haug ved havforskningsinstituttet i Bergen, men han bekrefter at det er høyst uvanlig å få dette dyret i fiskegarnet.

– Nei, det er ikke ofte vi hører om slikt, men det er derimot normalt at spekkhoggerne er på disse trakter i disse tider. Spekkhoggerne på norskekysten følger silda på vandring, og i disse dager trekker den ned mot mørekysten, sier Haug.

Ifølge havforskeren er det helt rett å bare destruere dyret når det allerede er dødt.

– Da er det bare et forurensningsproblem, sier han.