NRK Meny

Fikk lære kokkekunst av OL-mesteren

Det er ikke hver dag en har med seg en OL-mester til å hjelpe seg når en skal lage mat.

Ronny Kolvik underviser lærlinger

Lærlingene følger spent med når Ronny Kolvik forklarer.

Foto: Hans Olav Landsverk / NRK

Fredag ettermiddag var Ronny Kolvik på plass på Klippfiskakademiet i Ålesund sammen med Kokkelauget i Møre og Romsdal og sju lærlinger fra hele fylket.

Ronny Kolvik var med på det norske kokkelandslaget som tok OL-gull i 2008. Det var første gang at Norge vant OL-gull sammenlagt, og det skjedde i konkurranse med 32 nasjoner.

Litt nye teknikker

Ronny Kolvik

Ronny Kolvik i full sving på Klippfiskakademiet i Ålesund.

Foto: Hans Olav Landsverk / NRK

På Klippfiskakademiet viste han frem noen av sine kunster for både erfarne kokker og nysgjerrige lærlinger.

– Dette er potetpurrè som skal serveres til selve middagen i kveld. Men før de setter seg til bords så skal jeg ha en liten kokke-demo for dem, presentere litt nye teknikker og vise hva jeg holder på med i Oslo, sier Ronny Kolvik som jobber som kokk på Arakataka restaurant i Oslo.

– Utrolig kjekt

Øyvind Walderhaug Skjong

Øyvind Walderhaug Skjong (i bakgrunnen) synes det er inspirerende å lære nye triks innen kokkefaget.

Foto: Hans Olav Landsverk / NRK

Det er høyt tempo og en må følge godt med for å få med seg alle detaljene når mesterkokken holder kurs. Men for lærlingene er dette svært inspirerende.

– Det er utrolig kjekt å få være med og lære nye ting. Vanligvis jobber jeg på et institusjonskjøkken så det er mange ting jeg ikke får være med på som jeg får lære her da, sier Øyvind Walderhaug Skjong som var en av lærlingene som fikk være med Klippfiskakademiet.

– Jeg lærer noen triks og prøver å følge med. Det går jo litt fort i svingene hos disse mesterkokkene, men vi lærer av å følge godt med.

Inspirasjon og påfyll

Gjestene som var invitert til Klippfiskakademiet, fikk en matopplevelse av de sjeldne. For dem som lager maten, var møtet med OL-mesteren et faglig løft.

– Men er ikke dette fantastisk da? Kokker trenger jo inspirasjon og påfyll gjennom hele livet. Og så har vi invitert lærlinger fra hele fylket, og de også trenger påfyll, sier oldermann i Kokkenes Mesterlaug i Møre og Romsdal, Johan Nicolaisen.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.