Fikk filmærespris

Liv Ullmann, Hans Petter Moland og Pål Bang-Hansen har fått Aamot-statuetten. Tirsdag var det Gunnar Strøms tur.

Gunnar Strøm

Gunnar Strøm sammen med juryleder Anja Breien og Film & Kinos styreleder Knut Even Lindsjørn etter å ha mottatt Aamot-statuetten.

Foto: Film & Kino

Gunnar Strøm, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, ble tirsdag tildelt Aamot-statuetten. Prisen deles ut av bransjeorganisasjonen Film & Kino og går til personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film.

– Dette var veldig overraskende. Både at prisen går til animasjonsfilm og til meg som er en bakmannen i animasjonsfilmmiljøet, sier Gunnar Strøm.

Ildsjel

Gunnar Strøm

Gunnar Strøm ble tildelt Aamot-statuetten under Film & Kinos filmtreff for landets kinosjefer i Oslo.

Foto: Film & Kino

I sin begrunnelse beskriver Aamotkomiteen Strøm som en ildsjel i det norske animasjonsmiljøet.

Strøm startet animasjonsutdanningen ved distriktshøgskolen i Volda i 1992 og har vært initiativtaker til det som i dag er «Fredrikstad Animation Festival».

Han har også vært representert i flere internasjonale fora for animasjonsfilm, og juryen karakteriserer han som en utmerket ambassadør for norsk animasjon internasjonalt.

– Dette er egentlig en pris som går til hele animasjonsmiljøet. Hadde ikke norsk animasjon blitt så profesjonalisert som den er blitt i løpet av de siste 20 årene, hadde jeg neppe fått denne prisen. Norsk animasjon hevder seg på internasjonalt nivå, sier Strøm.

– Gjevt selskap

Bronseelgstatuetten ble første gang ble utdelt i 1955 og Liv Ullmann, Hans Petter Moland og Pål Bang-Hansen er noen av dem som tidligere har fått den prestisjetunge utmerkelsen.

– Det er et gjevt selskap. Dette er folk som har betydd mye for norsk film, sier Strøm som synes det er inspirerende å få tildelt prisen.

– Det er stor interesse for norsk animasjon nå, blant annet fra aktører i Japan og Israel. Det blir ikke akkurat vanskeligere å jobbe videre etter å ha fått en slik pris. Dette er en stor anerkjennelse for arbeidet som er lagt ned på området, sier en glad Strøm.