NRK Meny
Normal

Dette må du få med deg i sommer

Festivalsommeren i Møre og Romsdal byr på mange perler skal man tro musikkekspert i P3, Trine Aandahl. Men Raumarock skuffer henne.

Padawan

ÅLESUND LIVE: Padawan åpnet Ålesund Live fredag kveld. For mange markerer denne festivalen starten på festivalsesongen.

Foto: Magnus Gamlem

Trine Aandahl

MUSIKKEKSPERT: Trine Aandahl fra P3 analyserer festivalsommeren i Møre og Romsdal.

Foto: Mattis Folkestad

Selv om været kanskje ikke skulle tilsi det, sparkes festivalsommeren i gang i disse tider. Arrangørselskapet Momentium serverer sunnmøringene tre festivaler i Ålesund i løpet av sommeren, og 12–13 juni går Ålesund Live av stabelen, som første festival.

Vi har fått P3s musikkekspert Trine Aandahl til å ta en kikk på den og flere av de andre festivalene folk kan kose seg med i Møre og Romsdal i sommer.

– De siste 10–15 årene har det blitt et enormt tilfang av festivaler i landet vårt, og det ser man også i Møre og Romsdal. Det er mange som har vært der lenge, mens det kommer mange nye til i alle kriker og kroker. Det er kjekt at det skjer ting overalt, mener Aandahl.

Norske superstjerner

Ingrid Helene Håvik

HIGHASAKITE: Ingrid Helene Håvik fra Ålesund er frontfigur i det populære bandet Highasakite.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Ålesund Live på St. Olavsplass er en av festivalene musikkeksperten hadde fått med seg om hun bodde i nærområde og hadde mulighet til å dra.

– Det er en del artister som jeg mener er bra bookinger blant Møre og Romsdal-festivalene, som jeg gjerne skulle fått med meg. Den første er allerede nå i helga, da spiller Nico & Vinz i Ålesund. Det er en av de få konsertene de gjør i Norge i sommer, så det er en veldig kul booking, sier Aandahl.

Nico & Vinz erobret både norske og internasjonale hitlister med sangen "Am I Wrong?" i fjor og satser for tiden stort i USA. Andre artister man kan få med seg under Ålesund Live er Highasakite, med ålesunderen Ingrid Helene Håvik i spiss, Bjørn Eidsvåg og svenske First Aid Kit.

Les også: Femmer på terningen for debutalbumet til Nico & Vinz

– En av sommerens beste bookinger

SPOTIFY-VIDEO/ D'Angelo performs during a Spotify press event in New York

SJELFULL: Soulartisten D'Angelo har gjenoppstått og gjester Moldejazz i sommer.

Foto: SHANNON STAPLETON / Reuters

Tar man turen over fjorden kan man oppleve en langtlevende og tradisjonsrik festival. Moldejazz ble etablert i 1961 og har huset storheter som Miles Davis i løpet av sin stolte historie. I år er det en annen amerikaner man bør få med seg under festivalen skal man tro Aandahl.

– En av sommerens beste bookinger er D'Angelo til Moldejazz, konstaterer hun.

Michael Eugene Archer, som han egentlig heter, er en personlig favoritt for P3-journalisten.

– Han er absolutt verdt å få med seg når han spiller der. Han hadde sin storhetstid på slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet. Han lager musikk i funk- og soullandskapet og ga ut en plate i 2000, før han bare forsvant. Like før jul i fjor dukket han plutselig opp igjen med et mesterverk av en plate, som har fått folk til å gå opp i fistel over hvor bra den er, forteller hun engasjert.

Les også: Anmeldelse av D'Angelo – Black Messiah

En annen festival som burde kunne blidgjøre sitt publikum er Jugendfest 21–22. august på Color Line Stadion i Ålesund.

– Det er andre veldig bra bookinger rundt om i fylket og til Jugendfest har de klart å huke inn to av de aller fremste elektroniske navnene i Norge akkurat nå i Röyksopp og Kygo. De befinner seg i forskjellige ender av den elektroniske skalaen, men begge er veldig populære og gjort det bra. Jugendfest har et veldig festorientert program, så hvis man har overskudd og er klar for å ha det gøy, tror jeg at det er et bra sted å dra, sier Aandahl.

– Skammelig av Raumarock

En festival som ikke får like mye ros av Aandahl er Raumarock på Åndalsnes, som arrangeres 30. juli til 1. august. Ikke på grunn av kvaliteten på artistene, men på grunn av kjønnsfordelingen blant dem. Ikke en artist på årets program er kvinne.

– Det synes jeg er skammelig. De fleste festivaler har et bevisst forhold til å booke artister av begge kjønn. Det er en stor debatt hver sommer om prosentandel kvinner og det å bidra til å løfte frem kvinnelige musikere og band, men det har tydeligvis ikke Raumarock følt ansvar for. Det synes jeg er trist og jeg ser ingen fordeler med det, sier hun.

Festivalsjef for Raumarock, Dag Inge Landbakk, er ikke enig i kritikken.

– Vi hadde flere kvinnelige artister i fjor, og det er helt tilfeldig at det ikke er noen med i år. Vi ser på helheten, og legger vekt på det artistiske og ikke kjønn. Vi har spurt flere kvinner om de vil spille her i år, men de har takket nei fordi de ikke har tid. Jeg tenker ikke over om det er menn eller kvinner som står på scenen når jeg er på konsert. Det er som Susanne Sundfør sa; at hun er først og fremst artist og ikke kvinne, sier han.

Se TV-reportasje om festivalsommeren:

Som den først store musikkfestivalen denne sommeren startar Ålesund Live i kveld. Sjølv om vergudane jobbar litt imot, så går dei i gang med friskt mot.