Hopp til innhold

Bjørnsonfestival med kongelig åpning

Bjørnstjerne Bjørnson blir selv hovedpersonen under Bjørnsonfestivalen i Molde i år. Kong Harald er til stede under åpningen 29. august.

Bjørnstjerne Bjørnson.
Foto: Scanpix/NTB / Scanpix

- Det blir annerledes i år enn i de 18 tidligere festivalene. Både direkte og indirekte vil Bjørnsons tekster, sanger og dikt prege denne festivalen, sier daglig leder Synnøve Haga i Bjørnsonfestivalen til NTB. Hun presiserer at det står veldig mye annet enn Bjørnson på programmet. En rekke norske og utenlandske forfattere vil sette sitt preg på årets litteraturfestival.

Les også:


100-års-jubileum

Kong Harald

Kong Harald kommer...

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det er i år 100 år siden den store dikteren døde. Det har vært nasjonale markeringer i Oslo og Lillehammer og på Aulestad. Den tredje og siste nasjonale markeringen blir 29. august i Molde, under åpningen av årets Bjørnsonfestival, med Bjørnsonårets høye beskytter kong Harald til stede. Kongen skal også besøke Nesset prestegård i Moldes nabokommune Nesset, der Bjørnson vokste opp.

Les også:

Lise Fjeldstad

Lise Fjeldstad kommer...

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Engasjement

Festforestillingen i Bjørnsonhuset i Molde er et samarbeidsprosjekt med Teatret Vårt, som har regien. Bjørnsons stemme skal formidles av teatrets egne skuespillere og noen innleide, blant dem Ola B. Johannessen og Lise Fjeldstad.
Men den 19. litteraturfestivalen i Molde, landets eldste litteraturfestival, handler altså om mye mer enn Bjørnstjerne Bjørnson.

- Kombinasjonen diktekunst og samfunnsengasjement har preget disse festivalene. Slik blir det også i år, sier Synnøve Haga.

En uke til endes

Jo Nesbø

Jo Nesbø kommer...

Foto: TORSTEN SILZ / AFP

Derfor blir det både folketaler, debatter og seminarer. Årets festival varer en hel uke. Kjente forfatternavn som kommer til Molde er blant andre Moldes
egen Jo Nesbø sammen med Jan Kjærstad og Roy Jacobsen. Britiske Jim Powell, som debuterte med romanen Å knuse et egg kommer. En ny, stor poesiantologi skal lanseres under festivalen. Den har fått navnet Verden finnes ikke på kartet og inneholder poesi fra 25 land.

Folketaler

Henning Mankell

Henning Mankell kommer...

Foto: FABIAN BIMMER / AP

Til sammen blir det et sted mellom 70 og 80 programarrangementer i Molde og Nesset i løpet av festivaluka, sier Haga. Folketalene er populære i Molde. I år er det Anne Viken, Morten Strøksnes, Arnfinn Haram, Bushra Ishaq og Henning Mankell som skal tale til folket i Alexandraparken.

Stig Larsson på programmet

Spennende for alle som har lest Stieg Larssons krimbøker blir møtet med den svenske journalisten og samfunnsdebattanten Kurdo Baksi, som skal presentere sin nye bok Min venn Stieg Larsson.Og så blir det et gjensyn med Jan Erik Vold som allerede i 1968 ble populær blant ungdommene på Bjørnsons gamle skole i Molde. Han kommer til festivalen sammen med bluesgitaristen Knut
Reiersrud.

Skrivekurs

Bjørnsonfestivalen har i mange år satset både på skrivekurs og barne- og familieprogrammer. Denne tradisjonen følges opp også i år. Teatret Vårt blir en sentral aktør i jubileumsmarkeringen for Bjørnsons død, blant annet med forestillingen Rødt, hvitt og blått med skuespillere fra Norge og Slovakia.