Slik fester du det perfekte bokbindet

Å feste bokbind på skolebøkene kan være foreldrenes store mareritt. Nå gir NRK deg oppskriften på hvordan man gjør arbeidet lettvint og smertefritt.

Bokbind

Sliter også du med dette? Her får du oppskriften på hvordan du legger det perfekte bokbindet. Sjekk instruksjonsvideoene i saken.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Mor og datter

Line og Emilie Gjelsten har gitt opp å legge bokbind.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

De fleste bøkene i grunnskolen skal brukes om igjen og om igjen i mange år. For at de skal holde seg pene, krever skolen at bøkene har bokbind. Ikke alle synes det er en hyggelig jobb.

– Det er et mareritt hver høst, sier Line Gjelsten.

Hun og Emilie Gjelsten er på Storsenteret i Ålesund, men er ikke på jakt etter bokbind. I år tar mamma hele styret med klipping, teiping og bretting med stor ro.
Barna må gjøre jobben selv. Hun er glad hun slipper, for hun synes det er vanskelig å få det til, og bare etter noen uker er bokbindet allerede ødelagt. Heller ikke datteren har fått dreisen på kunsten.

– Jeg har egentlig gitt opp bokbind. På videregående skole slapp vi det, så det var en liten lykke, sier Emilie Gjelsten.

Plastring av bok ved bruk av kontaktpapir.

I videovinduet kan du få en komplett innføring i hvordan man fester på bokbind, ved hjelp av kontaktpapir.

Ikke vanskelig

Gågata

– Teip en papirbit på pulten og skriv på den, er Harald Nesse sitt råd. Han har liten erfaring med bokbind.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Else-Karin Rosenborg Grytten ved bokhandelen Ark Aarflot i Ålesund kan derimot nesten legge bokbind i blinde. Biblioteker og skoler bestiller inn bøkene sine der og bokhandleren legger kontaktpapir på mange tusen bøker hvert år.

– Det aller viktigste er å være nøyen med oppmålingene og tålmodig, sier Rosenborg Grytten.

Bokbind uten å bruke tape.

Her kan du få en innføring i å feste bokbind uten å bruke tape.

Tre metoder

Hun demonstrerer tre ulike metoder man kan bruke. Hvis barna skal legge bokbindet selv, anbefaler hun en metode der papiret kun blir brettet og man slipper teiping. Selv liker hun best å bruke plastikk på bøkene fremfor papir. Plasten varer mye lengre og tåler røffere behandling.

– Det de fleste gjør feil er at de legger papiret for stramt. Dermed ender det med at hjørnene revner, sier Rosenborg Grytten.

For stramt når man skal lukke ...

Venninner

De tre venninne var glad da de kunne kjøpe egne bøker og slapp å legge bokbind.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Harald Nesse har liten erfaring med å legge bokbind, men akkurat dette med å legge papiret for stramt, kjenner han seg igjen i. Teipen spratt opp når han skulle lukke igjen bøkene.

– Det var noe jeg ble tvunget til å gjøre selv på videregående skole, fordi da var jeg litt for stor til å be mamma om å gjøre det. Nå har jeg en sønn på seks år, og han har nesten ikke bøker, så jeg har sluppet unna, sier han.

– Hva med når han blir eldre?

– Da må jeg stille, men det virker som om de har mindre bøker i skolen dag enn før, sier Nesse.

Glitter

– Det skjedde ganske ofte at bokbindet revnet på midten, sier, Anita Uggedal

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Kranglet med boka

– Hjørnene sprakk, og det var forferdelig. Jeg krangla med boka, og det ble alltid stygt. Det så bra ut utenpå, men når man åpnet boka så man hvor stygt det egentlig var, sier tre venninner som nå studerer og jobber og derfor slipper unna bokbind.

Håkon Sundgot skal lære seg kunsten i kveld, med god hjelp av mamma.

– I kveld skal vi legge bokbind. Vi måtte legge bokbind fra barneskolen av, men det er verre for tenåringsguttene, men nå skal de også lære seg det, sier Siv Tove Sundgot.

Bokbind legges på ved bruk av tape.

Her kan du få en innføring i å feste bokbind ved bruk av tape.