Hopp til innhold
Ferja Harøyfjord krysser mellom Molde og Vestnes.
Foto: Eirik Haukenes / NRK

Ferje i Møre og Romsdal

 • Vant fergekampen på landsmøtet

  Senterparti-politikerne fra Møre og Romsdal vant kampen for fergene og hurtigbåtene som fylkene har ansvaret for under landsmøtet i Senterpartiet.

  Med knappest mulig flertall vedtok landsmøtet at finansieringa av fylkenes ferje- og hurtigbåtdrift, med overgang til nullutslippsløsninger, skal styrkes vesentlig.

  Leder i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal, Kristin Sørheim, sier hun var spent, blant annet fordi tre av delegatene fra Møre og Romsdal måtte dra før voteringa.

  – Vi har snakket i 8-10 år om at fergedrifta er underfinansiert så jeg er voldsomt fornøyd med at vi har fått med oss landsmøtet på dette, sier Sørheim.

  Kristin Sørheim og Geir Inge Lien har fått flertall for styrking av finansieringa av fergene på landsmøtet i Senterpartiet i 2023.
  Foto: Trond Vestre / NRK
 • Flyttar stengeperiode for Eidsdal ferjekai

  Den planlagde stenginga av Eidsdal ferjekai i april i år, blir flytta til oktober. Årsaka til flyttinga er ei totalvurdering av framdrifta i prosjektet og at ei stenging i oktober vil få mindre konsekvensar for lokalmiljøet og næringsaktørar i området. Det skriv Møre og Romsdal fylkeskommune i ei pressemelding.

  Kaia skulle stengast i april for å mellom anna bygge nytt landkar og bytte ferjebru. No blir den flytta til oktober då det allereie er planlagd ei stengeperiode for å gjere ein større pelejobb, opplyser fylkeskommunen. Ei sentral årsak til endringa er at grunnforholda på sjøbotnen er dårlegare enn antatt. Ferjekaia kan bli stengt i to til tre veker.

 • Bekymra for kuttforslagene

  Regiondirektør i Næringslivets Hovedorganisasjon, Espen Remme forteller at de ser alvorlig på fergekuttene som ble presentert i samferdselsutvalget i Molde tidligere i dag. Han sier at deres medlemmer er bekymra, fordi flere er helt avhengig av ferge. Han er tydelig på at de kommer til å jobbe for politisk påvirkning.

  – Det er særdeles viktig at vi har et tilsvarende transportnett som resten av landet for konkurransekraft for våre bedrifter, så vi må jobbe langsiktig og systematisk for å sikre at dette blir best mulig, sier han.

  Regiondirektør i NHO Møre og Romsdal, Espen Remme
  Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK