NRK Meny
Normal

Fenerbahçe-supporterne ramponerte Amsterdam sentrum

Før torsdagens kamp mellom Ajax og Fenerbahçe, gikk sistnevntes supportere til angrep på politiet i Amsterdam. Om tre uker kommer de til Molde.

Fenerbahce supporter

BRÅK: Fenerbahçe-supportere er kjent for å komme i konflikt med politiet.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Se video av Fenerbahçes supportere øverst. Video gjengitt med tillatelse fra rettighetshaver.

Tyrkiske fotballsupportere er kjent for å være blant de mest høylytte på tribunen. Supporterne sitter på ingen måte stille, men hopper gjerne taktfast, mens de synger.

Det er ikke tilfeldig at desibelrekorden på en fotballkamp er målt under Istanbul-derbyet mellom Galatasaray og Fenerbahçe.

Dessverre for tyrkisk fotball er mange av supporterne utagerende også utenfor fotballstadionet, og torsdag var det Amsterdam sentrum som fikk merke det før oppgjøret mellom Ajax og Fenerbahçe.

Angrep med bluss, stoler og bord

En video lagt ut på Youtube viser hvordan flere supportere angriper politiet med bluss, stoler, bord og alt de kan finne (ekstern lenke).

Flere nederlandske medier har omtalt episoden og forteller at nederlandske myndigheter hadde satt inn ekstrastyrker både i byen og rundt stadion for å dempe eventuelle opptøyer. Minst to personer skal ha blitt arrestert etter hendelsen.

26. november skal Fenerbahces supportere til Molde på bortetur.

– Tar hensyn til hvem vi møter

Etter kun fire kamper i Europaligaens gruppespill er Molde FK allerede videre til sluttspillet i den gjeve turneringen. Torsdag slo de Ronny Deilas Celtic i Glasgow etter scoringer av Mohamed Elyounoussi og Daniel Berg Hestad.

Trener Ole Gunnar Solskjær beskrev det som det største han har vært med på med Molde.

Fenerbahçe på sin side har kniven på strupen, selv om de ligger på andreplass i gruppen. Ned til Ajax skiller to poeng og ytterligere ett til Celtic, og dermed vil tyrkerne mest sannsynlig være avhengig av gode resultater mot Molde og Celtic.

Arrangementsansvarlig i Molde Fotballklubb, Per Lianes, sier at de skal i møte med politiet på mandag og diskutere eventuelle sikkerhetstiltak.

– Vi planlegger alltid kamper ut ifra hvem som kommer på besøk og tar hensyn til det, forteller han.

Supportersjef: – Skal ta dem imot med åpne armer

Svein Erik Jenset

SUPPORTERLEDER: Svein Erik Jenset frykter ikke bråk når Fenerbahçe kommer på besøk.

Foto: Espen A. Istad/STUDIOISTAD

Det var ikke bare politiet som fikk gjennomgå av Fenerbahces fans i Amsterdam. Også Ajax-tilhengere ble angrepet.

Det frykter ikke leder i Tornekrattet, Svein Erik Jenset, skal skje når de kommer på besøk til Molde.

– Nei, i utgangspunktet ikke. Vi har hatt såkalte risikosupportere i byen tidligere og det har gått bra. Vi har et godt samarbeid med klubben og politiet, og tar våre forhåndsregler, sier han.

– Det blir et vilt trøkk på tribunen og vi skal ta dem imot med åpne armer, legger Jenset til.