Hopp til innhold

Vil dra vrak ut på dypere vann

Sykkylven kommune har gitt opp å fjerne vraket av den russiske tråleren Krasnoselsk som sank ved kai i Hundeidvik 1. juledag i 2011.

Krasnoselsk

Bilde av tråleren Krasnoselsk som sank under orkanen Dagmar i 2011.

Foto: Øystein Røimål

Det var under orkanen Dagmar i 2011 at den russiske tråleren sank ved kai i Hundeidvik. Det ble starten på et fem år langt mareritt for eierne av kaia og Sykkylven kommune.

Odd Jostein Drotninghaug

Ordfører i Sykkylven, Odd Jostein Drotninghaug.

Foto: Trond Vestre / NRK

Nå gir kommunen opp planene om å heve og fjerne vraket.

– Vi har nå henvendt oss til Miljødirektoratet med tanke på å få slept vraket ut på dypere vann slik at vraket ikke blir til hinder for båttrafikken, sier ordfører i Sykkylven, Odd Jostein Drotninghaug.

Næringslivet trenger kaia

Fishtech i Hundeidvik

Kaia tilhører bedriften Fishtech i Hundeidvik.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

Både samferdselsdepartementet og Kystverket har avvist planene om å heve vraket. I fem år har det lagt få meter fra kaikanten, og hindret bruk av kaia.

– Næringslivet i området trenger kaia. Dersom vi får slept vraket ut på dypere vann, kan store fiskebåter igjen legge til ved kaia, sier Drotninghaug.

Han mener det nå er på høy tid å få en løsning på det betente saken som har hindret bruk av kaia i fem år.

– Det finnes både kompetanse og utstyr i regionen vår til å utføre en slik flytting. Forurensingen fra vraket har avtatt med årene, og det er no bare mindre utslipp fra båten, sier ordføreren.

Les også Diesel-lekkasje fra Krasnoselsk

Les også: Båtvrak i Sykkylven

Les også: Russisk tråler skaper trøbbel

Rederiet ukjent

Rederiet som eier den russiskregistrerte tråleren Krasnoselsk er som sunket i jorden. Sykkylven kommune har i over fem år forsøkt å få båten fjernet

Den russiske tråleren «Krasnoselsk» er 53 meter lang, og ble bygd i Litauen i 1977. Tråleren ligger på 30 meters dyp og rundt 30 meter fra kaia, som tilhører bedriften Fishtech. Båten kom fra Kirkenes 14. desember 2011, og var i Hundeidvik for å få montert fryseri. Delere av båten ligger bare 4.5 meter under havoverflata.