NRK Meny
Normal

Fem år med kunst og musikk på Flø

Selv kaller de det «verdens minste og beste kunstival». Arrangørene bak hybridfestivalen «Go with the Flø», en krysning mellom kunstfestival og bygdedager, kunne denne helga feire femårsjubileum.

Femte året med "go with the flø"

Mye foregikk på Flø søndag. Foto: Øystein Skarsbø.

Det bor i underkant av 200 mennesker i den lille bygda Flø på Sunnmøre. Men festival skal de ha. Og når de først skal ha festival, da skal det gjøres skikkelig; den britiske låtmakeren Fyfe Dangerfield, kunstnerduoen Elmgreen & Dragset, og den lokale, men internasjonalt anerkjente elektronika-musikeren Pandreas er alle på plass.

– Vi har fått et godt rykte. Kunstivalen er liten, men har mye personlighet og energi. Vi er små og eksklusive, sier Hugo Opdal, som driver det etterhvert svært kjente galleriet i bygda.

Spleiselag

Han aner ikke hvor mange som har besøkt Flø denne helga.

– Noen kommer langveis fra. De fleste kommer selvsagt fra distriktet her, men mange reiser også langt for å få med seg programmet, sier Opdal om mini-festivalen som strekker seg gjennom helga 27.-29. juni.

Interessen kan kun forklares ved at festivalen har et sjeldent høyt nivå, mener Opdal. Arrangementet realiseres gjennom et samarbeid mellom hans galleri, Moods of Norway og bygdefolket – samt en god dose midler fra næringslivet i området.

– Det er dyrt å få kunstnere og artister av et slikt kaliber hit. Veldig dyrt. Men heldigvis har næringslivet fått opp øynene og sett at dette er positivt. Sponsorene er helt avgjørende.

Tross nok et vellykket arrangement - Opdal kan ikke garantere at det blir flere «kunstivaler» i årene som kommer.

– Vi tar ett år om gangen. Hele bygda samles, vi har det gøy sammen og folk er med. Det skaper samhold, sier Opdal.

Teksten fortsetter under bildegalleriet.

Variert

Blant aktørene som bidrar til et bredt program i Flø er både nasjonalmuseet og tidligere keyboardist i a-ha, Magne Furuholmen. Sammen sørget de for at installasjonen «alle komponerer» ble en del av årets festival.

– Jeg er helt overrasket. Det er ikke bare barn, men også voksne som kommer og skal komponere. De oppfatter veldig fort at de kan påvirke selv – de oppdager at de faktisk kan spille instrumenter uten å kunne det, sier Jeanette Eek Jensen ved Nasjonalmuseet.

Nettopp det – å gå ut av sin komfortsone i søken etter nye elementer ved seg selv er kjernen for både medvirkere og publikum i Flø.

– Vi hoppet og sånn, og da kom det lyder. Det er sensorer der oppe som gjør at det sendes signal, så lages det lyd til bevegelsene, forklarer Henriette Langva Qvenild. Hun hadde med seg både mor, far og bror for å teste musikkprosjektet søndag. De var en av flere familier som tok turen i løpet av helga.

Noe stort i det små

Liten, men stor. Det er mottoet til «kunstivalen».

– Det er et utrolig vakkert sted. Det setter en helt spesiell ramme, sier kunstner Ingar Drageset.

– For oss er det mer eksotisk å vise her, egentlig, enn New York og London. Det har vi gjort mange ganger. Men det er første gang på flø.

Medarrangør Opdal forteller at mange av deltakerne er lei seg for at oppholdet blir så kort.

-– De sier det er helt fantastisk her. Artisten fra London har gitt utrykk for at dette er noe han aldri har sett før. Han har sittet og skrevet tekster og musikk, og er veldig lei seg for at han ikke kan være her lenger.