Hopp til innhold

Kronisk syke Ingrid-Mari (21) mistet fastlegen ved loddtrekning

Det kan være tilfeldig om du får beholde din fastlege eller ikke, hvis legen har for mange pasienter. Det ble et stort sjokk for Ingrid-Mari Eidheim.

Ingrid-Mari Eidheim

LODDTREKNING?: Ingrid-Mari Eidheim fikk plutselig beskjed om at hun var en de uheldige som hadde blitt trukket ut til å miste fastlegen sin i høst. Hun har enda ikke hørt noe fra kommunen om ny fastlege.

Foto: Kevin André Halvorsen Haugen

Etter lang ventetid fikk Ingrid-Mari Eidheim en ny fastlege i hjembygda Sykkylven. Men bare etter noen måneder ble hun plutselig og helt tilfeldig fratatt plassen.

Det var en skikkelig skuffelse. Jeg skjønte ikke hvorfor. Når jeg har så stort behov for lege og går dit ofte, skal jeg bare bli trukket ut tilfeldig? Hvordan kan det være et sånt system? Det er helt merkelig, sier hun.

Alle personer som i folkeregisteret har status som bosatt i en norsk kommune, har rett til fastlege. Men per 1. februar i år sto 150 000 innbyggere uten fastlege.

Det var i november i fjor at Eidheim fikk brev fra Helfo om at hun er flyttet til en fastlegeliste som ikke har fastlege. Hun klagde, og fikk dette til svar:

Vi gjør oppmerksom på at det ikke er Legeforeningen og KS som har vedtatt tilfeldig utvelgelse. Det er Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) som har vedtatt dette. Les mer om tilfeldig trekning i faktaboks nederst i saken.

Kronisk syk med stort legebehov

Eidheim ble diagnostisert med fibromyalgi da hun var 20 år gammel. For hennes del gjør det at hun har behov for å gå til fastlegen minst én gang i måneden, men ofte flere ganger også.

Jeg ble skikkelig skuffet, men også redd. Det er en trygghet å gå til en lege som kjenner deg, og har oversikt over hvilken diagnose du har og hvilke problemer du har, sier Eidheim.

Hun mener den tilfeldige trekninga er urettferdig.

– Det er fryktelig kjedelig at man bare skal miste en fastlege på den måten, uten at de ser på hvem som har mest behov.

Sykkylven kommune ønsker ikke å kommentere saken.

Loddtrekning

Helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, skriver i en e-post til NRK at hun har forståelse for at det er vanskelig å stå uten fastlege over lang tid, spesielt for dem som har behov for oppfølging ofte.

Ingvild Kjerkol

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) skriver at den tilfeldige trekninga er der fordi fastlegene selv ikke skal bestemme hvem av pasientene som må ut av deres liste.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Skal det være tilfeldig trekning som avgjør om folk får oppfylt rettigheten om fastlege?

Bestemmelsen om tilfeldig utvelgelse er begrunnet med at det ikke er vedkommende lege som skal bestemme hvilke innbyggere som skal trekkes ut av listen, svarer Kjerkol.

Burde de som er kronisk syke prioriteres i rekkefølgen til å få fastlege?

Hverken helsemyndighetene eller kommunene sitter på registre over diagnoser som gjør at de kan vurdere hvem som har størst behov for fastlegens tjenester. Vi mener alle skal få sin fastlege, og jobber for å nå det målet, skriver helse- og omsorgsministeren.

Visste du at man kunne miste fastlegen ved tilfeldig trekning?

Nytt sted, ny fastlege

I april skal Eidheim flytte til Nesbyen sammen med kjæresten. Hun begynte med en gang å se etter en fastlege.

Og det var lettere enn hun hadde trodd.

– Jeg ble helt sjokkert over hvor lett det var. Det var en som hadde ledige pasientlister som typen min hadde hørt mye bra om, så jeg fikk han med en gang.

Denne uka ringte hun for å høre om de kunne møtes en time og bli kjent.

– Og så fikk jeg en dobbelttime om ei og ei halv uke. Jeg fikk sjokk. Jeg er så vant med at det er så lite plass og at man må vente kjempelenge, sier hun.

Ingrid-Mari Eidheim

Ingrid-Mari Eidheim er ikke fornøyd med at det er tilfeldig trekning som avgjør om man får beholde fastlegen eller ikke.

Foto: Kevin André Halvorsen Haugen

Selv om det gikk knirkefritt, er hun misfornøyd med systemet som hun mener gjør det vanskeligere både for pasienter, men også for fastlegene.

Det blir så vanskelig for de som trenger ekstra hjelp, som jeg gjør, når man må bruke ekstra tid på å finne en ny fastlege eller prøve å få tilbake den du hadde. Det er veldig energikrevende. Og fastlegene må jo sette seg inn i ny helsehistorikk og bli kjent med en ny pasient.

Ingrid-Mari Eidheim er datteren til en journalist i NRK. Han har ikke vært involvert i denne saken.

Les også:

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL