NRK Meny
Normal

Fare for streik i Svorka

230 arbeidstakere i 16 energiselskaper gikk ut i streik forrige fredag, og nå kan ansatte hos Svorka Energi i Surnadal bli med dem.

Svorka Energi

De ansatte i energiselskaper i Norge er uenige om de nye avspaseringsreglene. KS Bedrift Energi vil følge arbeidsmiljøloven, og ser ingen grunn til å endre prinsippet.

Foto: SVORKA ENERGI

I en pressemelding på sine nettsider forteller Svorka Energi at deres ansatte kan bli tatt ut i streik, fra og med fredag denne uken.

Dette vil føre til redusert tilgjengelighet og begrensede tjenester, spesielt i nettavdeligen, i den perioden streiken varer. Det vil derimot være tilgjengelig kapasitet som vil prioritere feilretting i nettet, for å unngå fare for liv og helse.

Uenigheter om avspasering

Konflikten er mellom KS Bedrift Energi og arbeidstakerorganisasjonene. Partene er uenige om de nye avspaseringslovene, som regjeringen endret i arbeidsmiljøloven.

Dette betyr at beredskapsvaktene må jobbe sju timer for å få en time til avspasering, noe som bare krevde fem timer tidligere. Dette betyr at en ansatt på beredskapsvakten nå får ti færre hviledager i året.

I pressemeldingen skriver de at KS Bedrift har i sine tariffavtaler alltid fulgt arbeidsmiljølovens hovedregel for avspasering, og de ser derfor ingen grunn til å endre dette prinsippet.

Tatt forhåndsregler

Ledelsen og tillitsvalgte i Svorka har jobbet med forberedelser til en eventuell streik, der de har utarbeidet en plan for å sikre driften, søkt dispensasjoner for nøkkelpersonell og planer om å opprettholde beredskapsavtale på nett.

– Alle parter har jobbet for å komme til enighet om et tariffoppgjør, og beklager at meklingen har endt i brudd, skriver Svorkas administrerende direktør Halvard Fjeldvær.

Fjeldvær skriver så at ved en eventuell driftsforstyrrelser i strømnettet, vil energiselskapene gjøre sitt ytterste for å begrense virkningene for kundene.