Hopp til innhold

Får varsel om bleieskift på smarttelefonen

En mobilapplikasjon gjør at foreldre får beskjed om når barnet fikk ny bleie og hvor lenge barnet har sovet. Barnehageansatte føler de sparer tid ved å bruke appen.

Helene Tafjord Vedeld er leder ved Gnist Hessa barnehage

– Småbarnsforeldre er veldig opptatt av bleieskift og sovetid. Nå får de direkte beskjed, sier Helene Tafjord Vedeld, som er leder ved Gnist Hessa barnehage i Ålesund.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

I Gnist Hessa barnehage i Ålesund er det sovetid. De ansatte viser frem en iPad med bilder av alle barna. Et sovetegn teller ned hvor lenge det er til barna skal vekkes. Når det er 10 minutter igjen, så kommer det et varsel.

Gnist Hessa var pilotbarnehagen i prosjektet. Nå er 14 Gnist barnehager i Norge i full gang med å bruke appen MinGnist. Barnehageappen sørger for at foreldre får innsikt i alt som skjer i løpet av en dag i barnehagen.

Barna leker ute i Gnist Hessa barnehage i Ålesund

Ifølge de ansatte sparer de mye tid og får mer tid med barna når bruke appen.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– Foreldre får dette på SMS eller som et pushvarsel. Nå har travle foreldre alt tilgjengelig og kan bli oppdatert når de er på jobb, sier leder Gnist Hessa, Helene Tafjord Vedeld.

Bilder av barna, dagsrapporter og beskjeder fra de ansatte i barnehagen. Når har barnet sovet i løpet av dagen, tidspunktet for bleieskift og hva som er i bleien. Alt dette havner tikkende inn på telefonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er sovetid i Gnist Hessa barnehage

Det er sovetid i barnehagen. På veggen henger iPaden med MinGnist-appen.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Interesserte småbarnsforeldre

– Foreldrene kan forberede seg før de henter ungene hvis de har noen spørsmål, og de har noe å snakke om på vei hjem og ved middagsbordet, sier Tafjord Vedeld.

– Hvor interessant syns foreldre det er å lese om tissebleien til ungen?

– Størsteparten av foreldre til småbarn syns det er interessant. Det er også greit hvis man er i butikken og plutselig får et varsel om at man mangler bleier i barnehagen. Så kan man kjøpe der og da, i stedet for å komme til barnehagen, se en lapp om at det er tomt, og så dra tilbake til butikken.

Foreldrene får gjennom MinGnist også oversikt over hvilke tillatelser de har gitt barnehagen, slik som å ta bilder av barna.

Informasjonen som nå dukker opp på telefonen var tilgjengelig før også. Da hang det lister i barnehagen om sovetid, bleieskift og dagsrapporter.

Appen mingnist viser sovetid og bleieskift for barna

Appen MinGnist viser sovetid og tidspunktet for bleieskift.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– Appen skal ikke være et ekstra arbeid. Den skal være i stedet for de manuelle listene vi har hatt. Før skulle denne informasjonen skrives inn på data, printes ut og loggføres. Vårt arbeid har blitt forenklet og vi sparer tid, sier Tafjord Vedeld.

Personvern

Appen administreres gjennom en iPad i barnehagen. De ansatte leser beskjeder gjennom et passordbeskyttet program og foreldre må ha passord og brukernavn for å komme inn på appen. Men hvor sikkert er systemet?

En rapport fra Datatilsynet viser at 2/3 av alle apper ber om tilgang til personopplysninger, men informerer ikke om hva opplysningene skal brukes til og hvorfor.

– Det er mulig å kommunisere sikkert gjennom apper, men appindustrien har utfordringer med sikkerhet og det å gi god informasjon om hva appen henter inn, sier avdelingsdirektør, Helge Veum, ved tilsyns- og sikkerhetsavdelingen.

Han ønsker ikke å uttale seg spesifikt om denne barnehageappen siden Datatilsynet ikke kjenner til den.

Helge Veum i Datatilsynet

– Trygg datalagring er viktig, sier avdelingsdirektør Helge Veum i Datatilsynet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Datatilsynet

– Får å ha et godt personvern må man se på hvordan de ulike barns data skilles fra hverandre, hvor lenge ligger dataen lagret og hva skal til for å logge seg på, sier han.

– Sikkerheten er viktig fordi dette er detaljinformasjon om hverdagen til barna, sier Veum.

Ikke lenger felleslister

Helge Veum mener folk har får liten kunnskap om appindustrien. Datatilsynet mener apper gir for dårlig informasjon om hvordan appen oppfører seg.

– Vi regner med at barnehagene har stilt krav til utviklerne av appen slik at informasjonssikkerheten er ivaretatt, sier Veum.

– Informasjonen om hvert enkelt barn går kun til de relevante foreldrene. Det er mer beskyttet nå enn da felleslistene hang oppe. Da kunne foreldrene lese om de andre bleieskiftene også, sier Helene Tafjord Vedeld.

Ifølge daglig leder for Gnist barnehagene i Norge, Kjersti Hagen Grønmyr, har appen blitt tatt godt imot av foreldrene og de ansatte.

Hun sier Gnist er opptatt av personvernet.

– Dette er et lukket system og det er ikke mulighet for andre enn foreldrene å komme seg inn på MinGnist. I flere år har vi holdt på med registrering av bilder. Derfor har vi har øvd oss på dette med sikkerhet, hvem skal avbildes og hvem skal ha informasjonen, sier hun.