Dette ser du ikke hvert år

To ganger i året går sola rett ned i fjorden mellom Midsund og Haram. Det skjer i februar og i november. Men værforholdene ligger ikke alltid til rette på akkurat den aktuelle dagen.

Men i dag skjedde det. Sola gikk rett ned i gapet. Dette forteller oss at det går raskt mot vår og lysere dager.

Lørdag kveld var det en fantastisk solnedgang i nordvest. Det har fått folk til å ta frem kameraene sine. Se de vakre solnedgangene langs hele kyststripen.

– Fantastisk syn i Molde

Flere var ute for å fange det store øyeblikket når solen gikk akkurat ned i gapet, midt i fjorden. Terje Gilje har gått enda tettere på. Og bildene er tatt med få sekunders mellomrom.

Solnedgang

Slik opplevde Terje Gilje i Molde lørdagskvelden da det var mulig å se solen gå ned i gapet i fjorden mellom Midsund og Vestnes/Haram.

Foto: Terje Gilje

Terje Gilje har nettopp flyttet til Molde, og hadde hørt at solen skulle gå ned i fjorden en av disse dagene.

Jeg fikk egentlig høre at dette skulle skje på mandag. Men jeg ville sikre meg bilder allerede i dag, for dette var spesielt, sier Terje Gilje til NRK.no lørdag kveld.

Han forteller at svært mange var ute for å se og fotografere fenomenet. For veldig ofte er det overskyet på de aktuelle datoene.

Mange hadde samlet seg på Reknes i Molde for å få med seg dette. Det var fantastisk. Jeg tok en hel serie bilder, og fulgte den nedover mot vannet. Bildet jeg har sendt til NRK er det siste i serien. Så sa det bare «poff», og solen var sunket i havet, forteller han.

Denne kvelden var Svein Rødset ute med sin mobiltelefon. Han sto plassert i Ulstein, og hadde fantastisk utsikt til vakre Herøy. Solen har akkurat gått ned bak åsen ved Torvika. Det høye fjellet til venstre i bildet er Hidsegga, eller Moltufjellet i Herøy.

Solnedgang

Lørdag kveld var det en vakker solnedgang på ytre søre Sunnmøre. Bildet er tatt fra Ulsteinvik mot Herøy.

Foto: Svein Rødset

Vakkert lys i Giske

Bare en knapp time tidligere så Bjørn Erik Sunde på Syvermarka på Valderøya i Giske at sola var i ferd med å gå ned. Han fotograferte i retning Godøya. Her kan vi faktisk se de samme skyene som vi ser på bildet fra Ulstein/Herøy.

Solnedgang

Slik kunne man se lørdagens solnedgang fra Valderøya mot Godøya i Giske.

Foto: Bjørn Erik Sunde

Intense farger på Hessa

Også på Hessa i Ålesund ble folk imponert over lørdagens solnedgang. I forhold til bildet like over her, får vi utsikt på sørsiden av Godøya, på nordsida av Hareidlandet og ut mot Runde i Herøy.

Solnedgang

Et vakkert skue, fra Hessa og ut Breisundet mot Runde og Nerlandsøya i Herøy. Vi ser også en snipp av nordsiden av Hareidlandet, med sola hvilende på Hidsegga i Herøy.

Foto: Arnfinn Tønnesen

Mens solen er i ferd med å gå ned, befinner Helge Gjerde seg på Hessa i Ålesund. Også han ser mot sør-vest, ut Breisundet mot Hareidlandet og Runde. Han blir imponert over synet, og tar en rekke bilder.

Solnedgang

Slik fanget Helge Gjerde solnedgangen lørdag kveld. Fra Hessa ser han at solen titter frem fra fjellet på Flø på Hareidlandet og farger hele landskapet i gull.

Foto: Helge Gjerde

Himmelen ble farget oransje

På samme tidspunkt står Solgunn Nybø lenger øst, i Olsvika, eller rettere sagt på Olsvollen i den østlige delen av Ålesund. Hun skuer utover Ellingsøyfjorden. Langt der ute kan hun se Godøya, som går igjen på et bilde du nettopp har sett lenger oppe i artikkelen. Synet av solnedgangen er like vakkert fra indre bydel av Ålesund som helt ute ved kysten.

Solnedgang

Slik så solnedgangen ut fra indre bydel i Ålesund. Her ser ut Ellingsøyfjorden mot Godøya i Giske.

Foto: Solgunn Nybø

Farger langs hele kysten

Lenger nord i fylket har skyene samlet seg litt mer ved kysten ut på kvelden. Her ser vi Bremsneshatten på Averøya. Solen som går ned skaper et fantastisk fargespill langs hele kysten av Møre og Romsdal.

Solnedgang

Dette bildet er det Gunnar Fagerli som har tatt. Han har kalt bildet 'Utsikt mot Averøya'.

Foto: Gunnar Fagerli

Solen går i havet

Ulla fyr i Haram ligger helt ved kanten til storhavet i vest. Mens solen lager det fantastiske fargespillet, er Tommy Røynstrand på tur langs fjæresteinene. Heldigvis hadde han med seg kamera. Slik skildrer han skuet sett fra Ulla fyr.

Solnedgang

Slik så solnedgangen ut fra Ulla fyr.

Foto: Tommy Røynstrand

Nydelig i fjellet

Og for virkelig å understreke hvilken nydelig dag lørdagen har vært, tar vi med et bilde fra da solen sto på sitt høyeste. Ole Jakob Overå har vært på toppen av trekket på Fjellsetra i Sykkylven, og fikk med seg dette blinkskuddet hjem.

Fjellsetra

Dette bildet er tatt på Fjellsetra lørdag formiddag. Alt tyder på at det må ha vært glimrende forhold i fjellet.

Foto: Ole Jakob Overå