Hopp til innhold

Savna gutt funnet etter 45 år

Et døgn etter at Jan Løberslie etterlyste fontenegutten på tv, fikk han beskjeden han hadde ventet på i fem år.

Jan Løbersli finner statuen fra fontenen som han har letet etter i fem år.

Her finner Jan Løbersli "gutten" som har vært savnet siden 1969. Det ble mer spennende enn han hadde trodd. Se videoen.

Sto her i hagen

Statuen har trolig stått i hagen i Villa Solhaug på Flemma siden tidlig på 1970-tallet.

Foto: Eirik Haukenes

I god stand

Statuen har blitt stelt godt med og er i god stand.

Foto: Eirik Haukenes
Vil ikke savne gutten

Tor Erik Torske har ingen ting imot at 'gutten' forlater familiens sommerhage og flytter hjem til Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes
Fontene i Øvreparken

Slik så fontenen ut da den sto i Øvreparken i Kristiansund.

Foto: Ukjent
Gutten står i hagen vår, var den etterlengtede meldingen Torbjørn Torske kunne gi hobbydetektiven.

Han overtok i 2001 et eldre hus på Flemma i Gjemnes kommune. Ute i hagen sto det en liten statue som fulgte boligen. Torska hadde aldri reflektert noe over historien bak gutten, men da NRK Møre og Romsdal omtalte Løberslis detektivarbeid, syntes han det var noe kjent med den etterlyste "gutten".

– Jeg ble veldig overrasket da han ringte. Jeg hadde jo håpet på akkurat dette, men trodde ikke det skulle gå så fort. Jeg måtte rett og slett sette meg, og jeg har vel ikke sovet så mye etter jeg fikk vite dette, sier Løbersli på vei til hagen på Flemma.

Sporløst borte

Ingen har visst hvor det ble av gutten etter at fontenen ble tatt ned og slengt på kommunens søppelfylling. Ingen har heller klart å forklare hvorfor det skjedde. Kommunens håndtering av det som hadde vært en folkegave i 1928, vakte harme blant kristiansundere allerede den gang. I en avisartikkel fra juni 1969, lovet byingeniøren å ta vare på fontenen. Likevel har det i 45 år vært en gåte hvor det ble av guttefiguren. Kun sokkelen har stått hos kommunen. Trolig har en tidligere eier av Torskes feriehus funnet statuen og tatt vare på den.

– Gutten er i vesentlig bedre stand enn foten som kommunen selv har tatt hånd om. Det er tydelig at den har vært tatt inn for vinteren og blitt stelt med i mange år, sier Løbersli når han for første gang får løftet opp figuren han har lett etter i fem år.

Gutten flytter hjem

Nå vil han at kommunen tar ansvar for å restaurere fontenen og finne en fin plass til den. Torbjørn Torske har allerede sagt at det er greit for familien at "gutten" flytter hjem igjen til Kristiansund.

– Men "gutten" blir hos Torske til kommunen har alt klappet og klart. Det er ikke aktuelt at han skal tilbake på et lager og forsvinne igjen, presiserer Løbersli til Tor Erik Torske som akkurat har låst opp og sluppet hobbydetektiven inn til den savnede. Eldstesønnen i det som har vært fonteneguttens stefamilie de siste årene, er ikke redd for at hagen blir tom uten "gutten".

– Nei, det går nok bra. For å være ærlig, så har jeg ikke tenkt så mye over den gutten der før det ble så mye styr rundt den.

Vil gi fontenen nytt hjem

Informasjonsansvarlig i Kristiansund kommune, Petter Ingeberg, mener funnet av folkegaven er svært gledelig. Han lover at de nå raskt skal se på muligheten for å få fontenen restaurert og plassert på et passende sted.

– Allerede mandag vil vi ha et møte hvor vi skal se på tilstanden til fontenen. Vi vil også da ha et møte med Torbjørn Torske for å få på plass det formelle for en overtakelse, sier Ingeberg. Etter hvert skal de også se på plassering.

– Jeg foreslår at han flytter inn i Festiviteten til vi får et nytt kulturhus her i byen. Når det står klart, vil den være perfekt i foajeen der, foreslår Jan Løbersli.