NRK Meny
Normal

Færre vil gå media og kommunikasjon

Mediebransjen har slitt med motgang og nedskjæringer de siste årene. Nå fører det til at færre ungdommer vil gå på media og kommunikasjon på videregående.

Maren Lesund og Marianne Hjelkrem

Maren Lesund og Marianne Hjelkrem går på medier og kommunikasjon på Kristiansund videregående skole.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Fylkeskommunen presenterte søkertallene i dag. Over 3600 ungdommer har søkt om skoleplass på første året på videregående. Samlet sett har søkertallene til yrkesfagene gått ned, mens tallene for de studieforberedende fagene er stabile.

Fylkeskommunen omtaler nedgangen i søkertallene på media og kommunikasjon samt design og handverk for dramatiske. Her er nedgangen på henholdsvis 25 og 30 prosent.

Mange tenker nok at det er vanskelig å få seg jobb innenfor media. Dermed tar de annen utdanning for å være sikret jobb, tror Maren Lesund. Hun går på medier og kommunikasjon på Kristiansund videregående skole.

Oppgang noen steder

En rekke studieretninger har oppgang. Idrettsfag og musikkfag fortsetter økningen fra i fjor. 51 flere elever har søkt idrettsfag og 27 flere elever har søkt seg til musikk. Naturbruk har en økning på 19 prosent og samferdsel på 18 prosent.

Mest populær er imidlertid helse og oppvekstfag blant yrkesfagene. 449 elever har søkt seg til denne linjen.

– Det er sikkert lettere å få seg jobb innenfor helsesektoren, sier Maria Søbstad. Hun går på helse og oppvekstfag ved Kristiansund videregående skole.

Nedgang i yrkesfag

Likevel er det en nedgang i yrkesfagene. Bygg- og anlegg hadde gode søkertall i fjor, men opplever nedgang i år. Færre enn 100 elever søkte seg til restaurant- og matfag. Også teknikk og industriell har en tilbakegang, i år som i fjor.

Tallet på søkere til lærlingplasser økte til 1282. Dette er en økning på 59 i forhold til i fjor. Fylkeskommunen ser det som en utfordring å skaffe nok lærlingplasser, og oppfordrer særlig kommunene til å bidra.