Hopp til innhold

Laveste søkertall på ti år for journalistikkutdanningen

Dårlige tider i mediebransjen får skylden for at færre vil bli journalister.

Høgskulen i Volda

Kun 170 personer har søkt journalistikk i år. Det er betydelig mindre enn rekordåret i 2004, da hele 275 personer søkte samme studie.

Foto: Høgskulen i Volda

I dag – tirsdag 19. august – ønskes studentene atter en gang velkommen til et nytt studieår ved åpningen av Høgskulen i Volda.

Blant disse står det årlige kobbelet med seksti nye journalistikkstudenter som hvert får hvert år innpass ved Høgskulen.

Journalistikklinjen er svært attraktiv, og er kjent for et høyt opptakskrav.

I år har det derimot vært enklere enn normalt å komme inn på studiet.

Til forskjell fra rekordåret 2004 med hele 275 søkere, er det i år kun 170 personer som har søkt journalistikkstudiet. I snitt har linjen rundt 200 søkere.

Mediebransjen sliter

– Jeg tror oppsigelsene i bransjen er noe av grunnen til nedgangen. Det er vanskelige tider i mediebransjen om dagen, sier Jan Ytrehorn, som er ansvarlig for journalistikkutdanningen ved Høgskulen i Volda.

Fusjon

DYP KRISE: Mediebransjen sliter med lave opplagstall og fallende annonseinntekter.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det er sviktende opplagstall og lavere annonseinntekter som har ført mediebedriftene ut i en dyp krise.

Amedia, som er landets største utgiver av lokale medier, har eksempelvis varslet at de må kutte en halv milliard kroner.

Og som om ikke det var nok, tapte Schibsted 50 millioner kroner bare i løpet av årets tre første måneder. Salgstallene for Schibsteds lokomotiv, løssalgsavisen VG, stuper.

Ytrehorn tror oppsigelsene og inntektstapene gir dårligere søkertall, fordi studentene tviler på fremtidsutsiktene i mediebransjen.

Frykter ikke konsekvenser

Men selv om pessimismen påvirker søkertallene, er Ytrehorn ikke bekymret for at selve journalistikkutdanningen skal lide noen konsekvenser.

– Foreløpig har vi fortsatt såpass mange søkere at jeg ikke tror det betyr så veldig mye for utdanningen. Det viktigste er at vi har søkere som er skikkelig motiverte for studiet, sier han.

Ytrehorn legger til at skolen har mye mindre nedgang i søkertallene enn landsgjennomsnittet.

– Jeg vet ikke grunnen til dette, men Volda er kjent for et godt studiemiljø, så det kan jo være en av grunnene, sier han.