Hopp til innhold

Facebook-aksjon førte til forfølgelse av polakker

Bygdefolket i Midsund i Romsdal organiserte seg raskt via Facebook da det ble meldt om at polske selgere var på vei til øya.

Skjermdump facebook

Bilde av den polske bilen ble spredt på Facebook med beskjed om at det var en kriminell bande på veg.

Foto: Skjermdump Facebook

I løpet av kort tid visst hele øya at polske selgere var på vei. Meldinger på Facebook advarte mot en "kriminell" bande på vei. Innlegget var ledsaget av et bilde av en polskregistrert varebil.

I løpet av kort tid ble facebookinnlegget delt 320 ganger, og bygdefolket organiserte seg for å jage polakkene bort.

Det var Romsdals Budstikke som først skrev om saken.

Applaus t dæ som kom på å følge dei "heim att"! Genialt!!👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👍

Politiet e like naiv som politikere. Lås alle dører, ha balltreet klart, og ring en venn om du får problem. Politiet kjæm ikkje læll.

Bære læt dæ kåmme , i e klar 😎😎😎☠

Da fikk vi jaget polakkan tå øya. 14 bila som kjørt i rekke å fulgt dem te ferga! Trur dem vart litt skeptisk!

facebook

Ikke kriminelle

Siri Engdahl

Operasjonsleder Siri Engdahl ved politistasjonen i Kristiansund.

Foto: Anne-Mari Flatset

Men ifølge politiet har polakkene rett til å reise rundt å selge sine papp- og trefigurer.

– Dette er personer som driver med dørsalg. Det er ikke ulovlig å selge på dørene. Tidligere i uka stoppet vi for å kontrollere bilen, og vi har ikke funnet at disse gjør noe ulovlig eller kriminelt, sier operasjonsleder Siri Engdahl ved politistasjonen i Kristiansund.

Politiet har fått inn svært mange meldinger om denne aktuelle bilen. Folk frykter at det er en kriminell bande som er på tokt.

– Disse er fra EU-området, og kan fritt omsette slike varer i Norge. Vi kan best sammenligne dette med å selge lodd, sier Engdahl. Hun oppfordrer folk til å vise ro.

Politiet advarer sterkt mot at folk opptrer som borgervern mot personer som ikke har gjort noe galt.

– Folk skal selvsagt sikre verdisakene sine. Men dersom noen føler seg utrygge eller har mistanke om at det er kriminelle som reiser rundt, bør de kontakte politiet og ikke bruke Facebook til egne aksjoner, sier Engdahl.

Ifølge politiet skal personer i bilen utgitt seg for å være døvstum og vist lapper.

– Vi skjønner at folk ikke synes det er kjekt å få besøk av dørselgere, og frykter dette kan være kriminelle. Dersom noen føler seg truet skal en ringe politiet. Men vi har ingen indikasjoner på at personene i denne bilen har gjort noe ulovlig sier operasjonslederen.

NRK har snakket med en av dem som delte bilde av den polske varebilen.

Vedkommende sier at da politiet bekreftet at det ikke var snakk om kriminelle, skrev hun dette på sin facebookside. Hun sier også at folk selv må få gjøre seg opp en mening om det er korrekt å publisere slike meldinger på Facebook.