Hopp til innhold

–Vi trenger en folkebevegelse mot ensomheten i det norske samfunnet

Oslos ordfører Fabian Stang frykter følgene av et kaldere samfunn med stort karrierejag. Han ønsker at folk skal snakke mer sammen, og han vil ha en folkebevegelse mot ensomhet.

Fabian Stang

Ordfører i Oslo, Fabian Stang, tar nå til orde for en folkebevegelse mot ensomhet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Fabian Stang har selv kjent på følelsen av at det ikke alltid er like lett å være menneske. Han har vært åpen om sin egen depresjon. Gjennom jobben som ordfører i Norges største by ser han i økende grad at mennesker er ensomme, og går gjennom hverdagen uten kontakt med andre.

NETTRADIO: Hør programmet God helg, lørdag klokka 07.03

– Stopp litt opp

Nå ber han folk engasjere seg mot ensomheten. Han ønsker en bevegelse i folket. I programmet «God helg» på NRK P1 tar han rett og slett til orde for en folkebevegelse som skal bringe det norske folk nærmere hverandre.

Jeg vil ikke ha noen ny organisasjon. Men jeg vil ha en bevegelse i alle menneskene som bor i dette landet. Jeg vil at folk skal stoppe litt opp. Det skal bare så lite til før man gleder noen andre. Vi har tid for andre om vi prioriterer riktig, sier Fabian Stang til NRK.

Fabian Stang ser paradokset som oppstår når stadig flere bor og arbeider tettere på hverandre. Ensomheten kan, ifølge Stang, bli ekstra stor der mange mennesker oppholder seg sammen.

– Alle kan bli din beste venn

Han bruker bildet der du får motortrøbbel på en øde landevei. Da kan du være sikker på at første bil som kommer stopper og hjelper. Får du trøbbel på motorveien vil de aller fleste kjøre hastig forbi.

– Det er så lett å tenke at «noen andre» stopper og hjelper. For vi er jo så mange. Stadig flere av oss bor i byer og tettsteder. Da er det lett å glemme at enhver vi møter kunne ha blitt vår beste venn, bare vi hadde hatt litt bedre tid, sier Stang.

Den største gleden

Stang ser en felles glede i å bekjempe ensomheten. Den som har overskuddet og kan gi et menneske oppmerksomhet hjelper ikke bare den ensomme. Å hjelpe et medmenneske gir også stor glede tilbake, sier han.

– Begynner vi å bry oss litt mer om hverandre, får vi mulighet til å glede noen. Det finnes ingen større glede for oss selv enn å kunne glede andre.

For Stang handler det hele om verdier og meningen med livet. Å motvirke ensomheten er også god medisin mot egen egoisme, slik Stang ser det.

– Å leve livet bare for sin egen skyld er aldeles verdiløst, sier han med ettertrykk.

Video Fabian Stang hos Viggo på lørdag

Fabian Stang hos Viggo på lørdag.

– Må skape arenaer

Stang innser at det ikke er like lett for alle å gå den vanskelige «dørstokkmila» og bryte de første barrierene. Han foreslår å bygge arenaer der det skal være lav terskel for alle å komme inn. Samfunnet er mer sammensatt enn noen gang, og Stang mener det er viktig å kunne møtes, uten nødvendigvis å måtte være medlem i noen klubb, forening eller lignende.

– Det kan være noe så banalt som en pratekrok på en kafé på et kjøpesenter, sier Stang.

– Glemmer å dyrke vennskapet

Ensomheten rammer ifølge Stang slett ikke bare ressurssvake og mennesker som i utgangspunktet har vanskeligheter i kontakten med andre. Han legger mye av årsaken over på måten moderne mennesker lever livet sitt i sin beste alder.

Mange lever nok spennende liv gjennom yrket sitt. Men så har de kanskje ikke vært påpasselige med å skaffe seg en vennekrets som er der også når man har sluttet å jobbe, sier Stang.

Video Fabian Stang om moren Wenche Foss

Fabian Stang forteller om moren Wenche Foss.

– Vennskap viktigere enn jobben

Dermed plasserer han mye av årsaken til ensomheten på vår tids karrierejag og jakten på å skulle lykkes.

– Vi lever i en tid der det er viktig å gjøre karriere. Vi skal lykkes på jobb. Vi stresser og skal få til alt. Å skape en karriere er spennende og viktig. Men vennskap er tross alt vesentlig viktigere enn jobben vår, sier Stang.

I intervjuet med «God helg» på NRK P1 er Fabian Stang svært opptatt av problemene som karrierejagende mennesker skaper seg, om de ikke tar seg tid til å pleie vennskap undervegs.

– Vi ser stadig flere som etter endt yrkesliv ikke har kontakt med andre gjennom dagen. De ser at det er folk både i gatene og butikkene. Men de har ikke kontakt. Det har vært som å slå av en bryter.

Fabian Stangs tale under minnekonserten

Fabian Stangs tale under minnekonserten 22. juli 2012.

– Var deprimert

Fabian Stang har selv hatt opplevelser som har vist ham hvor viktige mennesker som stiller opp kan være. I flere år led han av depresjoner. Disse periodene beskriver han som sorte hull.

– Depresjon er en forferdelig lidelse. Det er nesten uutholdelig. Det blir et eneste stort hull, som er umulig å beskrive og umulig for noen å forstå for noen som ikke har vært der selv.

Som barn opplevde han ensomheten i svært liten grad. Men hans egne depresjoner har vist ham hvor viktig det er at folk stiller opp for hverandre.

– Det er som en slags ensomhet. Men på den tiden opplevde jeg også mange skjønne mennesker som ønsket å være der for meg. Selv i depresjonens fortvilelse skjønner man at der er folk som vil man vel. Jeg satte veldig pris på de klappene jeg fikk på skulderen, de klemmene, de smilene og den vennligheten jeg møtte.

– Sats på ikke-materielle verdier

Erfaringene Fabian Stang har gjort seg, gjør at han setter stadig større pris på ikke-materielle verdier. Han avviser ikke at han fortsatt liker både å ha det godt, og setter pris på for eksempel en flott bil. Men etter som årene har gått, har synet på verdier tatt en vending.

– Gledene jeg får er stadig mer av ikke-materiell art. Det handler mer og mer om å kjenne på vennskap, kjenne på kjærlighet og på muligheter og håp.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL

Markering for samtykkelov utanfor Stortinget i Oslo.

Krev at ei samtykkelov kjem på plass no