Hopp til innhold

Det er avgjort – Aurdal blir ordfører

Eva Vinje Aurdal (Ap) blir ordfører i Ålesund de neste fire årene.

Eva Vinje Aurdal hjemme i Larsgården

ORDFØRER: Det ble avgjort onsdag kveld at Eva Vinje Aurdal (Ap) blir ordfører i Ålesund.

Foto: Janne Brit Aasen / NRK

Arbeiderpartiet gjorde et historisk valg i Ålesund, og etter 16 år med blått styre tar de over. Onsdag kveld fortalte Aurdal til NRK at Arbeiderpartiet, KrF, Miljøpartiet de Grønne og SV har blitt enige om en felles politisk plattform for den kommende bystyreperioden.

Og de ble også enige om at det er Arbeiderpartiets ordførerkandidat som får klubba, og Krfs Tore Johan Øvstebø blir varaordfører.

Aurdal får klubba

Eva Vinje Aurdal

Under valgvaken på Parken hotell i Ålesund fikk Aurdal på seg et kjede. Og det blir nok ikke lenge til hun får prøve det på seg igjen.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

Mandag kveld da valgresultatene strømma inn viste det seg at Ap aldri har gjort det så bra i den blå byen Ålesund som i år. Vi må tilbake til 60-tallet for å se lignende oppslutning. Nå er det altså klart at Aurdal får kontoret øverst i rådhuset.

– Det føles veldig bra fordi det er i tråd med det velgerne ønsker, sier hun.

Hun sier at forhandlingene har vært grundige.

– Vi har en plattform med veldig mange sider som berører de fleste områdene av politikken i Ålesund. Vi har brukt lang tid på å finne et politisk innhold som alle parter har tro på og som vi tror vil være et veldig godt redskap for å styre byen, sier hun sent onsdag kveld.

Tore Johan Øvstebø

Tore Johan Øvstebø i KrF blir varaordfører i Ålesund de neste fire årene.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Hva var vanskelig under forhandlingene?

– Det var egentlig ikke så veldig vanskelig. Vi syns det var viktig at vi ikke forhasta oss, og at alle fikk si det de mente. Vi tok alle diskusjonene frem til vi var enige.

Og kampen mellom KrF og Ap var heller ikke spesielt voldsom.

– Det er klart at med den oppslutninga som Ap fikk i valget var det egentlig ikke et diskusjonstema hvem som skulle bli ordfører. Vi er så mye større at det var ingen som satte spørsmålstegn ved det, sier hun.

Vil ta tak i økonomien

Den vanskelige økonomien i Ålesund har lenge vært et tema, og også under valgkampen var det en sak Ap og Aurdal ville ordne opp i.

– Jobb nummer en er å få kommunen økonomisk på fote slik at vi kan begynne å utvikle og levere gode tjenester til befolkninga. Deretter får vi utvikle god politikk innenfor alle sektorene, og legge gode planer, nå som vi ikke har så mye penger.

– Og nå, skal dere feire?

– Vi har allerede tatt et stykke bløtkake hver, men vi blir nok sittende en stund til å snakke om hva vi vil med de ulike komiteene og hvordan vi plasserer folk, avslutter Aurdal.