NRK Meny
Normal

Etter fem måneder uten stemme er han tilbake som professor

Arild Hervik har vært borte fra offentligheten i nesten fem måneder på grunn av sykdom, og ingen trodde han skulle komme tilbake og undervise igjen. I dag var han tilbake på Høgskolen i Molde.

Professor Arild Hervik

TILBAKE: Etter flere måneder uten stemme skal Arild Hervik nå tilbake i klasserommet for å undervise.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Nå kan du si hei, for nå har jeg fått tilbake den stemmen jeg hadde før, sier professoren.

Hervik har lenge slitt med en muskelsykdom, og for fem måneder siden mistet han stemmen. Da han ble slått til ridder av Fylkesmannen i februar i år kunne han ikke si et ord.

– Det har vært en spennende opplevelse å være uten stemme i fem måneder, sier han.

Tilbake i klasserommet

Hervik er professor i transportøkonomi ved Høgskolen i Molde. I dag var han tilbake på åpningen av studentåret. Veien dit har ikke vært enkel, men nå er sykemeldinga endelig over.

– Jeg er tilbake denne uka, og starter igjen å undervise på mandag. Det gleder jeg meg til. Å kunne formidle og undervise er noe av det som ligger mitt hjerte nærmest og som jeg har stor glede av. Endelig er jeg tilbake.

Det er så mange bagateller man trenger stemme for å formidle. Stemmen er mye viktigere enn jeg hadde trodd.

Arild Hervik

Han har vært i trening for å få tilbake stemmen i snart fire måneder. Hervik forteller at legene på Haukeland skal ha all ære for at han igjen kan snakke.

– De hadde et fantastisk opplegg, og de klarte å legge til rette for å lage et system som gjorde, ikke bare at jeg fikk stemmen tilbake, men at jeg fikk min egen stemme tilbake.

– Vanskelig å ikke kunne snakke

Hervik forteller at å ikke kunne kommunisere har vært vanskelig. Spesielt utfordrende er det å finne nye måter å kommunisere på.

– Det er så mange bagateller man trenger stemme for å formidle. Stemmen er mye viktigere enn jeg hadde trodd.

Hervik lider av en veldig sjelden sykdom. Han sitter i rullestol og kan nesten ikke bevege seg.

– Det er en sykdom vi ikke dør av, men vi dør av de tingene som kommer som en konsekvens. Det handler om å gjøre det beste ut av det en er utstyrt med, forteller han.

Hervik stakk også av med formidlingsprisen fra Høgskolen i Molde i dag.