365 dager uten trafikkdrepte

Onsdag 25. mai er en merkedag i trafikken i Møre og Romsdal. Det er 365 dager siden den siste dødsulykka i trafikken i fylket.

4 unge liv drept i trafikkulykka i Tresfjorden.
Foto: Mobilfoto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Det har aldri skjedd før at det har gått ett år uten at noen har mistet livet i trafikken på veien i Møre og Romsdal. For 8 år siden var det 24 trafikkdrepte i trafikken her.

På vei i riktig retning

Annette Henden i Statens vegvesen i Molde jobber med trafikksikkerhet og gleder seg over den positive utviklingen.

– Det er et godt samarbeid mellom politiet, fylkeslegen og Trygg Trafikk som gjør at vi klarer å luke ut sjåfører som ikke er skikket til å kjøre bil, sier Henden.

Annette Henden

Annette Henden i Statens vegvesen sier det er første gang det har gått 365 dager uten ei dødsulykke i trafikken i Møre og Romsdal.

Foto: Reidun Øverland / Reidun Øverland

Helse, rus og fart

Det er sjelden bare en årsak til en dødsulykke i trafikken. Høy fart, rus og sykdom er de vanligste grunnene. Mange sovner også bak rattet. Statistikken viser at dødsulykkene oftest skjer på rette, smale veier med lav trafikk der fartsgrensa er 80 km/t. Unge personer mellom 16 og 25 år som er overrepresenterte i statistikken.

Les også: Celine (21) trudde ho skulle bli ein del av dødsstatistikken i 2015

Holdningskampanjer virker

Statens vegvesen har jevnlige holdningskampnjer og disse virker sier Henden.

– Nå bruker 98 prosent av oss bilbelte og det er veldig bra, forteller hun. Vi har også blitt flinkere til å holde fartsgrensene. Det at mange tenker sikkerhet og at vi har fått tryggere biler bidrar selvfølgelig også, sier Annette Henden.

Dessuten skjer det ting med veiene som gjør at de blir tryggere. Bergnabber fjernes og skog ryddes. Mye av det er ikke så store ting, men summen gjør altså at 25. mai 2016 er en historisk dag, avslutter Henden.