Et sterkt gjensyn med Trollstigen

95 år gamle Nikka Myren Grønning fra Valldal jobbet som kokk da Trollstigen ble bygget i 1936.

Nikka Myren Grønning
Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Lørdag var hun tilbake igjen under åpninga av Trollstigplatået og den nasjonale turistvegen mellom Geiranger og Trollstigen.

Den 104 kilometer lange vegen er en av 18 utvalgte vegstrekninger som får status som Nasjonal turistveg.

- Alt ble gjort med håndmakt

- Jeg var kokk den siste sommeren. Da vegen sto ferdig og skulle åpnet kom kongen da veit du. Vegen var pusset opp av sju mann og det skulle være fint til kongen kom, sier Nikka Myren Grønning.

- Hva tenkte du da om å bygge en veg fra Valldal og over til Romsdalen?

Trollstigen

Trollstigvegen ble åpnet i 1936.

- Vi syntes det var stas da veit du at vi kom oss over til Romsdalen. Det ble så lettvint å reise. Men du veit, det var ikke mye maskiner. Alt ble gjort med håndmakt, sier 95-åringen.

Kong Haakon

Trollstigveien ble åpnet av kong Haakon VII 31. juli 1936. Det skjedde etter en anleggsperiode på åtte år. Det var en stor begivenhet både for de som hadde jobbet på vegen og de som bodde i området.

- Vi så ikke mye til kongen her oppe da. Men da karane var ferdige så satte vi oss i en lastebil og kjørte ned til Åndalsnes. Der var det masse folk, og kongen sto på en balkong nede på Grand og talte, sier Nikka Myren Grønning.

Nikka Myren Grønning hadde to søstre som også jobbet som kokk i noen år under arbeidet med å bygge Trollstigen. Selv jobbet hun her den siste sommeren før det ble åpnet.

- Helt utrolig

76 år senere er hun tilbake for å delta under åpninga av Trollstigplatået. En stor opplevelse, sier Nikka Myren Grønning.

- Det er utrolig at jeg får være med på dette. Helt utrolig. Og det er blitt så flott her, sier 95-åringen.