Hopp til innhold

Et praktbygg i norsk arkitektur

Månedens Bygg i februar 2011 i Møre og Romsdal er Svaneapoteket i Ålesund. - Ei perle i norsk jugendarkitektur, sier Jens Peter Ringstad i Møre og Romsdal Arkitektforening.

Video Svaneapoteket kåret til Månedens Bygg

Svaneapoteket ved Brosundet i Ålesund.

- Svaneapoteket er så gjennomdesignet og flott i formen – tegna av en svært dyktig arkitekt som har fått utfolde seg. Arkitekten har hatt en byggherre med ressurser og med ønske om å lage et praktbygg, sier Ringstad.

Svaneapoteket var det første bygget som ble freda i Ålesund – 7.mars 1985.

Det første av 10 Månedens Bygg

Inngangspartiet til Svaneapoteket
Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Det er i samband med Arkitekturens år 2011 og hundreårsjubileet til Det Norske Arkitektforbund at arkitektforeningen i Møre og Romsdal ønsker å sette fokus på god arkitektur i fylket.

Det vil arkitektforeningen gjøre ved - gjennom hver måned fra februar og utover i 2011 - å velge ut et Månedens bygg. I alt 10 bygg – ett for hvert tiår i forrige århundre.

Satte preg på Ålesund

Svaneapoteket ble bygd rett etter bybrannen i Ålesund 1904 og sto ferdig i 1907. Byggherre var apoteker Jørgen Johnsen Øwre, opprinnelig fra Kristiansund. Han var også lokalpolitiker i Høyre og ordfører i Ålesund 1909 – 1910.

Apoteker Øwre engasjerte arkitekt Hagbarth Martin Schytte-Berg (1860–1944) til å tegne den nye Apotekergaarden, på den sentrale tomta med utsikt mot Brosundet og Hellebroa. Schytte-Berg hadde studert arkitektur i Tyskland og praktiserte i flere andre norske byer, blant annet i Christiania, før han etablerte seg i Ålesund etter bybrannen. Der tegnet han til sammen 16 bygg.

Granitt og tårn

Tårnet på Svaneapoteket

Det flotte tårnet over inngangspartiet til Svaneapoteket.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Svaneapoteket ble bygd i råkopp med grov- og finhuggen granitt med mange innfelte ornamentale detaljer. Bygget hadde hjørnetårn, gavler og karnapper.
Arkitekten tok ansvaret for hele bygget - både i eksteriøret og i interiøret, og han fulgte i detalj opp alt det praktiske byggearbeidet.

Eksklusivt interiør

I første etasjen er det eksklusive apoteket med hyller og skap fra gulv til tak, og detaljer med uglemotiv og stavkirkeornamentikk. Hele apoteket er til minste detalj designet av Schytte-Berg.

Svaneapoteket er ikke lenger i bruk som apotek, men interiøret i offisinet er restaurert og tilbakeført i samband med åpninga av Jugendstilsenteret i 2003.

Interiøret i Svaneapoteket

Offisinet i Svanepoteket var designet til minste detalj av arkitekten.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Trolig var boligen til apoteker Øwre det meste eksklusive i hele Ålesund etter Rønnebergvillaen.

Spisestua i andre etasje er definitivt et festlokale, sier Nils Anker. Arkitekten har bestemt alt ned til hver minste detalj. Spisestua har plass til 24 gjester. Her sparte man ikke på noe og brukte ekte eiketre med flotte utskjæringer.

Spisestua i Svaneapoteket

Spisestua til apoteker Øwre var et flott festlokale med plass til 24 gjester.

Foto: Wikipedia

I spisestua er det ekstremt eksklusive japanske papirtapet. Her henger på veggene en hel årslønn for en funksjonær på tida rundt 1911, sier Nils Anker.

Viktigste private jugendbygg

- Den Nationale scene i Bergen er det viktigste monumentet innen norsk jugendstil, sier direktør for Jugendstilsenteret i Ålesund, Nils Anker. Men når det gjelder privat arkitektur, er Svaneapoteket i Ålesund det kanskje fremste eksempelet på jugendstil i Norge, sier Anker.

Det finns også et par andre villaer i andre byer som er veldig flotte, men Svaneapoteket mener jugendstilsenterdirektøren er blant de aller viktigste jugendbygg i Norge.

Kilder:

Møre og Romsdal Arkitektforening

Jugendstilsenteret

www.Artemisia.no

Wikipedia

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL