Et brennende engasjement

Frode Tafjords far var krigsseiler og tydde til alkohol i vanskelige perioder. Datteren hans døde etter en overdose av GHB. Nå lages det dokumentar og bok om livet hans.

Frode Tafjord

I løpet av livet har Frode Tafjord opplevd rusen tett på kroppen.

Foto: Maria Kristina Vevang

Camilla Tafjord (24) døde etter å ha tatt en overdose av GHB lillejulaften i 2007. Siden den gang har Frode arbeidet med forebyggende rusarbeid gjennom stiftelsen Camilla Tafjord.

6. april er det premiere på dokumentaren «En rose under snøen» på NRK2.

– Vi kjøpte oss en seilbåt etter at Camilla døde som fikk navnet «The Rose». Denne sangen ble også sunget under begravelsen. Med alt det vonde hun opplevde, så har hun fått det godt nå, sier Frode.

I omtrent to og et halvt år har Frode og familien blitt filmet av regissør Øystein Skarsbø fra Vatne.

– Det har vært en spesiell opplevelse. Vi bestemte oss for å være med for å skape et større engasjement om temaet. Det har vært godt å ha Øystein innpå oss, men det har også ripet opp i tunge ting.

Created by InfoDispatcher

Se klipp fra dokumentaren «En rose under snøen» her.

Krigsseilerne

Etter premieren reiser Frode Tafjord til Spania for å holde foredrag om Camilla i Sjømannskirken i Albir. Frode har opplevd rus tett innpå livet, før Camilla døde. Faren, Arne Perry Tafjord, var krigsseiler og i Spania skal Frode bli intervjuet av forfatter Oddvar Schjølberg, som tidligere har skrevet bøker om krigsseilerne. Nå lager han bok om barna til krigsseilerne.

– Jeg har møtt familien deres og skjønt at de har en spesiell historie. Det var ikke noe kriseteam som tok seg av krigsseilerne og mange av barna hadde en turbulent oppvekst, sier Schjølberg.

Angsten

Frode Tafjord ved bilde Camilla

Datteren til Frode Tafjord, Camilla døde for over sju år siden etter en overdose.

Foto: Aina Rødal / NRK

– Pappa kunne synge nasjonalsangen i søvne og hyle og skrike om natten på grunn av mareritt. Hadde han fått hjelp kunne det gått bra, men ingen forstod, sier Frode.

Derfor ble det for krigsseilerne lett å ty til alkoholen.

– Det var alltid å leve med angst for når den perioden kom. Vi søsknene bærer på ting vi ikke burde bære på.

I boka til Schjølberg skal Frode fortelle om barndommen, men også om livet etter at datteren døde for sju år siden.

– Livet vil aldri bli det samme igjen, men det byr på mye godt. Jeg har en sønn og fire flotte barnebarn, så jeg har mye å være glad for.

Hør intervjuet med Frode Tafjord om dokumentaren «En rose under snøen» her.

Hør intervjuet med Frode Tafjord om faren som var krigsseiler.