Espen Berg fikk Norges største jazz-stipend

Musikeren og komponisten Espen Berg er tildelt det høythengende jazz-stipendiatet som deles ut hvert år på Moldejazz. Berg skal nå lage et verk som skal fremføres på neste års festival sammen med Trondheim Jazzorkester.

Espen Berg

Espen Berg skal lage et større verk som skal fremføres sammen med Trondheim jazzorkester på Moldejazz 2017.

Foto: Terje Reite / NRK

Espen Berg har dermed fått det største stipendet som deles ut til norske improvisjasjonskunstnere. Og nå blir det et hektisk år for musikeren, akademikeren og familiemannen Espen Berg. Men allerede har han hovedideen til verket han nå skal lage.

Jeg har hatt et sånt stort prosjekt i hodet ganske lenge. Kanskje ikke akkurat dette prosjektet, alt endrer seg for hver dag. Og ikke noe er bedre enn å få gjennomført dette via jazzstipendet, sier Espen Berg til NRK.

Stipendet er på en halv million kroner.

Tar permisjon fra professorjobb

Berg er fra Hamar, men er bosatt i Trondheim der han har en mastergrad i utøvende musikk på jazzlinja ved NTNU

Espen Berg er en kjent norsk musiker og komponist. Allerede som 7-åring opptrådte han på nasjonalt fjernsyn med egenkomponert musikk. Han startet som profesjonell musiker i 2003, og er nå assisterende professor ved musikkutdannelsen på NTNU i Trondheim. Denne stillingen tar han nå permisjon fra.

Ja, jeg tar permisjon fra denne stillingen. Det blir mye jobb med verket, og jeg har familie, to barn, mange frilansjobber som musiker. Og trioen min lever i beste velgående. Men jeg skal få det hele til å gå opp, med å jobbe dag og kveld.

Utviklingsmuligheter

Det er Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz og SpareBank 1 SMN som står bak dette prestisjetunge arbeidsstipendet. Målet med stipendet er å gi unge, norske jazzmusikere utviklingsmuligheter.

Stipendet skal også gjøre talenter synlig for et stort publikum på en ledende jazzarena, og det skal bidra til å videreutvikle Trondheim Jazzorkester.

Espen Berg

Espen Berg fikk tildelt stipendet under åpningskonserten på Moldejazz 2016.

Foto: Moldejazz

– Viktig for karrieren

Espen Berg legger slett ikke skjul på at dette stipendet kommer til å bety mye for hans karriere som komponist.

– Dette betyr veldig, veldig mye. Dette er en kjempemulighet for meg. Heldigvis har jeg hatt mulighet til å bidra til et tilsvarende prosjekt tidligere. Og dette er noe jeg kommer til å prioritere sterkt det kommende året.

I sin begrunnelse skriver juryen blant annet at Espen Berg har utmerket seg med virtuost pianospill og har to ganger vært nominert til semifinalen i Montreux Solo Jazz Piano Competition. Kompleks rytmikk, avansert harmonikk og mange lag i komposisjonene preger musikken til Berg.