NRK Meny
Normal

Erkjenner ikke straffskyld

Mannen som står tiltalt for drapet på Kirsti Slinning i oktober i fjor, sa seg ikke skyldig da saken mot han startet i Romsdal tingrett i formiddag.

Video Drapet i Molde

Denne TV-reportasjen ble laget dagen etter drapet på rom 411 på hotell Alexandra i Molde. I dag begynner rettssaken etter drapet.

Artikkelen oppdateres. Trykk F5

Da rettssaken åpnet i tingretten mandag morgen, sa han at han at han erkjenner de faktiske forholdene, men at han ikke kunne si seg skyldig.

Forsvareren varslet at han kommet til å argumentere mot at det handler om forsettlig drap, men at det som skjedde var legemsbeskadigelse med døden til følge.

Helland

Forsvarer Paal Berg Helland.

Foto: Omar Sejnæs/NRK

Vi mener at han ikke har gjort dette med viten og vilje. Og en del av vitnene kommer til å belyse dette, sier forsvarer Paal Berg Helland.

Var på samme konferanse

Både Kirsti Slinning og den tiltalte var på samme konferanse på hotell Alexandra i Molde, i regi av Fagforbundet. Slinning skulle delta i konferansen en dag lenger enn tiltalte. Da den delen av konferansen som han var delaktig i ble avsluttet, flyttet han inn Kirsti Slinnings hotellrom.

– Vi var kjærester

Den tiltalte forklarte i retten i dag om et forhold mellom ham og Kirsti Slinning som hadde utviklet seg til et kjæresteforhold. De hadde blitt venner på Facebook vinteren før, og i mai 2010 hadde de fått et nært forhold.

Også om dagen i forkant av Slinnings dødsfall var det, ifølge tiltalte, en hyggelig og til dels flørtende tone de to imellom.

Også aktoratet la frem en rekke tekstmeldinger som inneholdt både smilefjes og munter kommunikasjon mellom de to.

– Trodde jeg hadde fått infarkt

Den tiltalte mannen hadde i retten i dag fra tid til annen problemer med å huske detaljer fra ettermiddagen og kvelden. Frem til et visst tidspunkt husker han at det var en del drikking, han kunne redegjøre for noen samtaler og hvor han oppholdt seg.

Men sent kvelden før dødsfallet stopper alt opp. Han husker at han satt i baren sammen med Kirsti Slinning og flere andre fra Fagforbundets konferanse.

– Derfra er det svart. Jeg husker ikke noe før jeg våknet på Molde sykehus. Da jeg våknet, trodde jeg at jeg hadde hatt et infarkt, forklarte den tiltalte mannen.

– Ingen grunn til å være irritert

Rettssalen

Saken pågår i Romsdal tingrett.

Foto: Omar Sejnæs/NRK

Aktor stilte etter første pause en rekke spørsmål for å finne ut om den tiltalte hadde vært irritert på Slinning den kvelden.

– Stemningen var god, jeg hadde ingen grunn til å være irritert, sa tiltalte.

Aktor drog deretter frem uttalelser fra vitner, om at tiltalte ikke skulle ha likt at Slinning satt med ryggen til ham. Hun skulle også ha uttalt at hun «måtte jo få lov til å snakke med vennene sine».

Tiltalte kunne ikke bekrefte noe av dette.

Stemningen endret seg

Mandag formiddag fikk retten også avspilt en telefonsvarmelding som tiltalte ringte til Slinnings mobiltelefon like før handlingen som førte til dødsfallet. Tibeltalte kunne bekrefte at stemmen på meldingen var hans, men han kunnei ikke huske at han hadde ringt inn melden.

– Ja, viss du ikke ringer så er det greit nok. Jeg forstår ldet, men jeg syns du skulle ha ringt tilbake likevel, lød meldingen.

Meldingen ble lest inn på et tidspunkt da tiltalte også hadde sendt en tekstmelding til Slinning med teksten «Kommer du ikke?». Etter dette gikk tiltalte ut av rommet, ned i resepsjonen og prøvde å komme i kontakt med Slinning.

Etter å ha vært innom dette temaet, stiller aktor en rekke spørsmål som som kan belyse temaet sjalusi. I denne sekvensen går aktor tilbake til hendelser fra sommeren 2011, blant annet på Countryfestivalen på Skjåk.

Tiltalte forklarte at han syntes måten Slinning var sosial på var uvant. Hun pratet med mange, var sosial, og kunne sette seg på fanget til de hun pratet med.

Blodig slagsmål

Natt til 12. oktober 2011 fikk politiet melding om et blodig slagsmål på Alexandra hotell i Molde. Politi og ambulanse rykket umiddelbart ut til stedet, og tok seg inn på det aktuelle hotellrommet.

– Da vi kom inn på rommet, satt det en mann som var litt forkommen og blodig der, og vi så raskt at det lå en kvinne ute på verandaen som var hardt skadet, fortalte Arild Angen, politioverbetjent ved Molde politistasjon, til NRK natten da drapet var begått.

– Hadde et kjærestelignende forhold

Legen som kom til stedet kunne etter få minutter konstatere at kvinnen var død. Kvinnen og gjerningsmannen var deltakere på en konferanse i regi av Fagforbundet. I dagene som fulgte ble det kjent at kvinnen og gjerningsmannen var blitt kjent med hverandre gjennom fagforeningsaktiviteten, at de hadde et kjærestelignende forhold og at kvinnen hadde sagt at hun ønsket seg ut av forholdet.

– Husker ikke

Gjerningsmannen har sittet varetektsfengslet helt frem til rettssaken starter. Mannen har erkjent at han har utført en handling som førte til Kirsti Slinngs død. Men han har forklart at han ikke husker noe fra det som skjedde.

– Min klient holder fast ved denne forklaringen, sier gjerningsmannens advokat Paal Berg Helland.

Dagen etter drapet ble gjerningsmannen siktet for forsettlig drap. Tiltalen ble tatt ut 16. mai. Her heter det at mannen har overtrådt straffelovens paragraf 233 for å ha forvoldt en annens død.

Døde av kvelning

Det formelle grunnlaget for tiltalen er at mannen skal ha slått og/eller sparket Kirsti Slinning i holdet og satte seg over henne. Han skal ha tatt tak rundt halsen hennes og klemte til slik at hun ikke fikk puste. Ifølge tiltalen holdt han grepet helt til andre personer kom til og dro ham vekk. Slinning døde av kvelning.

Mannen skal ha vært sterkt preget av hendelsen. Som følge av dette var han ikke stede da retten første gang behandlet spørsmålet om varetekt.

19 skal vitne i rettssaken

Rettssaken begynner mandag i Romsdal tingrett. Det er satt av en uke til behandlingen i rettssalen. Aktor er statsadvokat Magne Nyborg. Tiltalte har Paal Berg Helland som forsvarer. Anne Nerland Hovde er bistandsadvokat for de etterlatte. Tingrettsdommer Eli Brusdal er rettens formann i denne saken.

På rettssakens åpningsdag mandag vil man få høre tiltaltes forklaring. Det er også lagt opp til en befaring på hotell Alexandra tidlig i rettssaken. Til sammen skal det føres 19 vitner. Det er beregnet prosedyre i saken fredag 15. juni.