Hopp til innhold

Tør du si ifra når noen bryter smittevernreglene?

Har du blitt litt slepphendt med smittevernreglene? Da må du tåle at noen sier ifra, mener psykolog. Men det er viktig å si ifra på riktig måte.

Spritflasker og plakat om smittevern. Færre bruker disse.

SMITTEVERN: Spritflasker står klare utenfor matbutikken på Ålesund storsenter, men det er ikke alle som bruker dem.

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

Inne på kjøpesenteret i Ålesund er det tett med folk. Håndspriten står klar og på gulvet er det påminnelser om å holde avstand.

Ylva Katarina Wedmark er en av dem som er på handletur i ferien. Hun sier hun ikke hadde turt å si ifra dersom hun merket at noen brøt smittevernreglene.

Ylva Katarina Wedmark er på ferie i Ålesund.

SMITTEHENSYN: Ylva Katarina Wedmark sier det er lett at folk albuer seg forbi på folketette gater og glemmer avstandsregelen.

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

– Det føles rart å gå bort til en person og si at nå følger du ikke reglene, og du bør holde avstand. Selv om det nok er det tryggeste å gjøre, sier Wedmark.

Er det greit å si ifra?

Nordmenn liker rett of slett ikke å gi negative tilbakemeldinger, sier psykolog Egon Hagen. Han forteller at nordmenn ikke sier ifra i frykt for å bli oppfattet som slemme.

– Vi er redd for å trø feil, redd for at noen skal bli fornærmet og redd for å uttrykke oss feil.

Egon Hagen

FELLESSKAPET: Radiopsykolog Egon Hagen mener vi må være flinke til å hjelpe hverandre å følge smittevernreglene.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Viktig å si ifra på riktig måte

– Hvis folk er skjødesløse og gir blaffen, så er det klart at du må si ifra.

Men konfrontasjon sitter langt inne for flere, fortsetter Hagen. Man vil gjerne unngå det om man ikke har trening i det. Han mener nordmenn burde trene på å gi negative tilbakemeldinger for å bli mer treffsikre i formidlingen.

Psykologen, en podkast fra NRK

RADIOPSYKOLOG: Psykolog Egon Hagen har vært borti det meste og snakker rett fra levra. Hør podkasten «Psykologen» på NRK Radio.

Foto: NRK

– Konstruktive, her-og-nå, faktabaserte tilbakemeldinger er noe vi alle kan øve oss på. Unngå å ta personen. Ikke si at «du er hensynsløs» eller «du bryr deg ikke om andre». Det skaper ofte konflikt, og har motsatt effekt enn det du ønsker.

Hvordan ville du sagt ifra til noen som stod for nære deg på butikken?

– Da ville jeg sagt at «nå må du og jeg passe på at vi ikke står for tett på hverandre». Avstanden reguleres av begge to. Hvis du bare går rundt og pirker er det håpløst, men inkluderer du deg selv i likningen, og sier at «nå må vi passe på», så er det lettere for den andre personen å korrigere seg.

Det er fortsatt pandemi

Kommuneoverlege i Ålesund Olav Mestad, sier det virker som om folk flest tenker mindre på smittevern nå enn for noen måneder siden. Han mener vi alle kan bli litt flinkere til å si ifra.

– Vi burde veilede hverandre, og si ifra når ting ikke er som de skal, sier han.

Kommuneoverlege i Ålesund Olav Mestad

DEN NYE NORMALEN: Kommuneoverlege Olav Mestad ber folk innstille seg på at unntakstilstander er den nye normalen.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Mestad understreker at vi fortsatt er i en situasjon hvor vi må tenke på de helt grunnleggende reglene, som å holde en meter avstand, hoste og nyse i albuekroken, sprite eller vaske hendene ofte og bli hjemme dersom man er syk.

– Selv om det er lite smitte akkurat nå, så kan det blomstre opp igjen. Spesielt nå med turisme fra både inn- og utland, så kan en smitteoppblomstring skje raskt, sier Mestad.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL