Hopp til innhold

Epleslang fikk hedersprisen

Runa Klock fra Ørskog og hennes samarbeidspartnere i firmaet Epleslang har fått hedersprisen for godt design 2015. De danket ut både NRK, Jøtul og Oslo universitetssykehus i kampen om hederen.

Epleslang vinner hederspris

Epleslang med Runa Klock fra Ørskog fikk hedersprisen på Designdagen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) onsdag kveld.

Foto: Jo Michael

Eplemost fra uønsket hagefrukt har blitt Norges kanskje mest attraktive drikk takket være geniale designgrep. Nå mottar gründerne i Epleslang og designerne i Dinamo selveste Hedersprisen for god design.

Runa Klock, Stina Melkstavik og Anne Dubrau fra Epleslang mottok sammen med Dinamo den høythengende designprisen på Designdagen på Norsk Design- og Arkitektursenter (DOGA) onsdag kveld.

– Dette er helt suverent. Hedersprisen for god design betyr veldig mye for oss å motta. Den er et bevis på at vi ikke bare gjør fantastiske ting, men at vi også ser fantastiske ut, sa en stolt Anne Dubrau etter overrekkelsen.

Kreativitet belønnes

– God design handler om god funksjon og målrettede prosesser. Dette er selve forutsetningen for å komme fram til nye og innovative løsninger. Slik kreativitet er nettopp hva Norge trenger mer enn noensinne, sa Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, som delte ut Hedersprisen.

Prosjektleder Thea Mehl i Norsk Design- og Arkitektursenter mener Epleslang er en verdig og spennende vinner.

– Dette er et strålende bevis på de verdiene som profesjonell designbistand kan tilføre gründerprosjekter. Designerne har laget en viktig og enkel emballasje som på en liten flate forteller historien og bidrar til å holde prosjektet i live gjennom konstant rekruttering, sier Mehl.

Hedersprisen for god design er Norges fremste utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter. Epleslang vant prisen i sterk konkurranse med Oslo universitetssykehus, NRK og Jøtul.

Sosiale gründere

Hver høst ligger millioner av epler og råtner i landets hager. Hver dag sitter tusenvis av mennesker inaktive på grunn av fysiske og psykiske problemer.

– Vi kom på Epleslang-ideen da vi gikk på Gründerskolen, og den gikk raskt fra å være et skoleprosjekt til å bli noe mye mer. En liten notis i en lokalavis gjorde at det haglet med hageeiere som ville donere epler til prosjektet vårt. Da skjønte vi at det var mulig å få til dette, forteller daglig leder Anne Dubrau.

Hun stiftet eplemostprodusenten Epleslang i 2012 sammen med designeren Runa Klock og juristen Stine Melkstavik.

– I fjor gikk vi fra 221 til 750 eplehager, og dermed kunne vi ansette 28 personer med funksjonsnedsettelser som trenger arbeidstrening. Vi ser at kundene bruker emballasjen som kilde til å spre vårt budskap. De har blitt våre beste ambassadører, sier Anne Dubrau.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL