Hopp til innhold

Enersen (72) overvant fjellmassivet Trollveggen først

Sommeren 1965 gikk et norsk og et britisk lag løs på nord-Europas høyeste fjellvegg. Ole Daniel Enersen (72) beskriver bragden som den største i hans liv.

Ole Daniel Enersen klatrer i Trollveggen

Her klatrer Ole Daniel Enersen opp stupbratte Trollveggen sommeren 1965. Det finnes få gode bilder fra turen. Enersen har delt de beste med NRK.

Foto: Leif Norman Patterson

Før 1965 trodde ingen at det var mulig for et menneske å bevege seg opp selve Trollveggen. Men sommeren 1965 beviste et norsk og et engelsk klatrelag det motsatte.

I nesten to uker var klatrerne fritt vilt for tyngdekraften. Sju menn jobbet sammen med hverandre og fjellet for å nå toppen. I år er det 50 år siden.

Overveldende

Ole Daniel Enersen var en av de fire første som besteg Trollveggen i 1965

Ole Daniel Enersen (72) var en av de fire første som besteg Europas høyeste loddrette stup, Trollveggen, sommeren 1965.

Foto: Privat

Enersen er nå 72 og bosatt i Gamlebyen i Oslo. Det er lenge siden han har hatt klatreseler rundt livet. Men turen opp Europas høyeste stup glemmer han aldri.

– Det er det største jeg har gjort. Livet er ganske fantastisk oppi der. En overveldende følelse, forteller Enersen.

  • Se NRKs opptak av klatringen nederst

Mediedekningen var enorm, og skuelystne kom fra hele landet for å følge med på det banebrytende eventyret. Oppe i fjellsiden hang klatrerne og fulgte med på trafikkaoset i Romsdalen.

Jeg er glad i det å sitte på en hylle i en diger vegg - og la humla suse.

Ole Daniel Enersen

– Flere hundre biler stoppet i veikanten. Toget sakket på farten og bussene stoppet for å se på apekattene som hang fra det stupbratte fjellet. Jeg har aldri levd så mye på utstilling, sier veteranen og humrer.

Norskeruta

Jon Teigland i nederste del av veggen

Her er Jon Teigland i den nederste delen av veggen.

Foto: Ole Daniel Enersen

De var fire. Jon Teigeland, Normann Pettersen, Odd Eliassen og Enersen. De tok veien til toppen via ruta som i etterkant fikk navnet sitt etter dem. Norskeruta. Samtidig klatret tre engelskmenn. Tony Howard, John Amatt og Bill Tweedale. Pressen kalte turen for «det innbitte kappløpet».

Der er Enersen uenig.

– Vi var i god form, hadde godt utstyr og var hele tiden sikre. Men vårt største problem var at vi hadde med oss for mye bagasje. Vi visste ikke hva vi kjempet mot.

Ole Daniel Enersen i nederste del av veggen

Enersen klatrer i den nederste delen av bratte Trollveggen i Romsdalen.

Foto: Leif Norman Patterson

Men Enersen mener at det ikke var en innbitt konkurranse mellom laget hans og engelskmennene. For når bagasjen ble for tung hjalp de hverandre å bære.

Enersen og laget hans satte beina på platået først.

Romantisk

Den nå 72 år gamle klatreren har hatt kalk mellom fingrene siden han var sju. Han har hatt mange hobbyer, men klatringen har vært en av de største. I nesten 50 år var det i fjellveggen han hadde det best.

Det norske laget som besteg Trollveggen i 1965

Ole Daniel Enersen, Jon Teigland og Odd Eliassen på hyllen halvveis i klatringen. Der hvilte laget i over en dag.

Foto: Leif Norman Patterson
Trollveggen

Trollveggen er et yndet mål for klatrere, men ble først overvunnet i 1965. Søndag 5. juli markeres den banebrytende klatringen i 1965 av Norsk Fjellfestival i Rauma.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

– Jeg er glad i det å sitte på en hylle i en diger vegg – og la humla suse.

Han har nesten et romantisk forhold til klatringen – som for de fleste assosieres med galskap, dramatikk og enorm risiko. For Enersen har sikkerheten alltid vært viktigst.

– Jeg ble lært opp av faren min og de eldre karene. De hadde veldig sansen for sikkerhet. En grunnregel er å alltid ha taulaget forankret i veggen. Den som leder risikerer alltid å falle noen meter – men det er sjelden farlig.

Enersen driver ikke med klatring lenger. 50 år var lenge nok. Men et sterkt forhold til Romsdalen kommer han alltid til å ha.

Jon Teigeland, Normann Pettersen, Odd Eliassen og Ole Daniel Enersen.
Her er noe av NRKs dekning av at Jon Teigeland, Normann Pettersen, Odd Eliassen og Ole Daniel Enersen klatret Trollveggen som de første i verden sommeren 1965.