Hopp til innhold

Endelig fikk Karl Abel (11) rullestol etter dagevis på jakt

Foreldrene til 11-åringen er overveldet over hjelpen og støtten de har fått fra fremmede. Da det norske helsevesenet måtte melde pass i høytiden, mobiliserte kjente og ukjente for å skaffe en rullestol.

Karl Abel S. Karlsen

RULLESTOL: Karl Abel S. Karlsen godt plassert i en rullestol etter lårhalsbruddet.

Foto: privat

Påsketuren til Hafjell ble langt mer enn en hyggelig ferietur med familie og venner for å stå på ski. 11 år gamle Karl Abel Sandvik Karlsen brakk lårhalsen tidligere i påska, og ble fløyet til St. Olavs Hospital, der han fikk god hjelp. Men da familien trengte rullestol til gutten, var det bom stopp.

Det beste svaret jeg har fått er at vi måtte ha skaffet en rullestol før påsken startet, sa faren til Karl Abel, Leif Inge Karlsen, til NRK fredag.

Les også:

Karl Abel Sandvik Karlsen

11 år gamle Karl Abel Sandvik Karlsen har tilbrakt flere dager av påska i sykesenga, etter at han brakk lårhalsen på ski. Nå har han endelig fått en rullestol å hjelpe seg med.

Foto: PRIVAT

Stengt i påsken

For det skulle vise seg å være alt annet enn enkelt å skaffe en rullestol til 11-åringen. Hjelpemiddelsentralene i Kristiansund, Molde og Ålesund, som vanligvis skaffer nødvendig utstyr, er stengt i påsken. Ifølge familien har heller ikke sykehusene kunne låne dem en rullestol for noen dager.

– Vi har holdt på med dette siden onsdag, i fire dager, og veldig mange andre har også ringt rundt, sier faren.

Alle sorger slokket

For hjelpemiddelsentralene i de tre største byene var stengt, og sykehusene kunne ikke hjelpe.

Men lørdag er alle sorger slukket. Familien er helt imponert over responsen frå kjente og ukjente etter at NRK Møre og Romsdal skrev om saken.

– Det har vært en fantastisk respons fra enkeltpersoner og firma. Det har haglet inn med beskjeder. Vi har fått telefoner fra Bud, Ålesund, Kristiansund, You name it. Det har vært så rørende å oppleve. Jeg sitter nå og skriver sms til alle som har tatt kontakt, sier han opprømt.

Aksjonerte i natt

For da NRK Møre og Romsdal la saken ut på Facebook fredag, ble den kommentert og delt, og det kom flere tips fra folk som ønskte å låne ut rullestolen sin, både privat og fra arbeidsplasser.

Torstein Sæther, som jobber i Nettbuss Midt-Norge, oppdaget meldingen like før han skulle legge seg i 1-tida natt til lørdag. Dermed kastet han seg i bilen, i stedet for i senga, og hentet like godt en rullestol til gutten. Deretter kjørte han den til sykehuset.

– Det å hjelpe andre, er godt, det, sier Sæther lørdag formiddag. Han forklarer at de ikke skal bruke rullestolen de neste ukene, og syns det er flott å kunne hjelpe gutten.

Rørt over at folk bryr seg

For guttens familie har engasjementet vært rørende å oppleve.

– Det er typisk Norge det, vet du. Når det skjer noe, så stiller folk opp og bryr seg, sier han rørt.

Det har ikke lykkes NRK å få kommentar fra St. Olavs Hospital verken fredag eller lørdag. Kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge sier han ikke kjenner saka, og at det er St. Olavs Hospital som har ansvar for å skaffe transport til gutten så lenge han er pasient der.