NRK Meny
Normal

En uke i denne koster deg 10 millioner

Denne luksusyachten, som er over 80 meter lang, ligger nå til kai i Ålesund.

Luksusyachten Savannah i Ålesund

«Savannah» ligger denne uken til kai i Ålesund. Om bord er det fem gjestelugarer og plass til et mannskap på 26.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Milliardæren Lukas Lundin fra Sverige eier megayachten som fredag ettermiddag ligger ved Storneskaia i Ålesund. Mange båter blir beskjedne ved siden av cruiseskip, men i dag er det nok «Savannah» som drar mest oppmerksomhet.

Det er ikke sikkert hvem som er om bord i doningen nå. Både mannskap og gjester stod på dekk da den la til kai. Det er mulig å leie «Savannah» for dem som ønsker det. Men det koster.

Dette koster skjorta

Yachten Savannah ligger til kai i Ålesund

«Savannah» er ikke beskjeden ved siden av cruiseskipa i Ålesund.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

For en uke om bord må du trolig ut med snaut ti millioner kroner. Havneleie, drivstoff og mat og drikke er ikke inkludert i prisen. Yachten er ny for året. Det er ikke sikkert hvor mye båten kostet – men det ryktes at Lundin måtte punge ut rundt 1,5 milliarder kroner.

En gjennomsnittlig yacht på denne størrelsen bruker nesten 500 liter drivstoff i timen. Men det gjelder ikke «Savannah». Hun er nemlig verdens første hybride megayacht, og drives delvis på batterier, skriver CNBC.

Stue under vann

Skipet skal visstnok ha et basseng som strekker seg omtrent ti meter i lengde. Og ikke nok med det – der skal ifølge VG være en salong under vann.

Eieren, Lundin, er leder for selskapet Lundin Group of Companies, som består av 12 underselskaper som opererer blant annet innenfor minedrift, olje, gass, gull og diamanter.

Lundin har tidligere eid luksusskipet «Odessa», som fort kan virke beskjeden ved siden av hans nyeste yacht. Den var nemlig «bare» 48 meter lang.

Yachten Savanna som ligger til kai i Ålesund

Om bord er det plass til eieren pluss åtte gjester. Mannskapet er fra 22 til 26 personer.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK