Hopp til innhold

En smak av Europa i Ålesund

Europeisk marked skaper matglede i Ålesund sentrum.

Det var eit yrande liv på det vanlegvis så stille bytorget i Ålesund i dag. Det europeiske matmarkedet kom til byen og det vart tatt godt imot også av andre som sel mat.

Det er viktig å ha de rette verktøyene når man skal håndtere et ekte ostehjul.

– Det trekker jo veldig mange folk til byen, og det er kjekt å se at folk kommer hit i det fine været, sier Fride Hjelle når NRK treffer henne og venninnen Fride Holøs på det europeiske markedet i Ålesund.

Jenter Ålesund

Fride Hjelle og Fride Holøs koser seg på markedet i sommervarmen.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Både dufter og smaksinntrykk kommer veltende fra de ulike bodene, som holder mat fra ulike kanter av Europa.

– Det er mye godt her, men man blir jo trukket mest mot godteridisken da, sier Holøs og flirer.

Som en familie på tur

Fra onsdag til søndag skal markedet være stasjonert i sentrum. I løpet av sommeren skal de innom hele 50 byer i Norge.

Inger Helen Furnes

Daglig leder Inger Helen Furnes ved Let's eat deli.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Vi som jobber i det omreisende markedet er som en familie på tur, og ser frem til å være her noen dager nå, sier Ionel Munteanu, som er sjef for det omreisende markedet.

En av kokkene ved navn Edgar Silitis fra Latvia, sier de reiser rundt hele året i samlet tropp.

Nå føler de seg godt mottatt i Ålesund, både av hyggelige mennesker og det gode været. Han har nemlig fått med seg at sistnevnte er sjelden vare på disse kanter.

Skjønn forening

Selv om markedet skaper konkurranse for det nærliggende næringslivet i området, nekter daglig daglig leder Inger Helen Furnes å rynke på nesen av den grunn.

– Nei, tvert om. Jeg synes det er topp at de kommer til byen og skaper litt liv. Vi har faktisk merket en økning etter at de kom hit, så dette er bare flott, sier hun.

Se innslag i tv-sendingen kl. 18.45 på NRK1

Europeisk Matmarked Ålesund
Foto: Ivar Lid Riise / NRK
Europeisk matmarked Ålesund
Foto: Ivar Lid Riise / NRK