En oppvekst med vold og trusler

Det er en tragisk historie som rulles opp i Romsdal tingrett i dag. Den nå 18 år gamle jenta fortalte om en oppvekst preget av vold, trusler og strenge represalier fra moren.

Tone Nilsen Skålevik, Merethe Falkevik

Tone Nilsen Skålevik (t.v.) er bistandsadvokat for den nå 19 år gamle jenta. Merethe Falkevik er aktor i saken.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Jenta kom til Norge da hun var sju år. De første årene da hun broren og moren bodde med en norsk mann, hadde hun det godt. Moren ble skilt i 2006. Jenta forteller at problemene startet allerede i 2003, da hun gikk i fjerde og femte klasse.

Merethe Falkevik

Merethe Falkevik er aktor i saken mot moren.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Etter hvert utviklet situasjonen seg. Moren ble mer og mer sint, og både volden og den verbale sjikaneringen og truslene ble alvorligere.

– Jeg ble livredd for å fortelle ting. Dersom jeg ikke rakk skolebussen, valgte jeg å gå en time til skolen fremfor å gå hjem.

Jenta var bare åtte år da moren endret adferd og ble mer og mer voldelig.

– Jeg ble som ofte slått i armene og skuldra. Jeg fikk flere slag, og det var veldig vondt. Jeg ble veldig sint, men fikk aldri lov til å vise det, fortalte jenta i retten.

Ifølge jenta ble hun slått så hard at hun mistet pusten ved en anledning.

I sin forklaring fortalte jenta også om tvangstanker som hun skal ha fått etter mishandlingen. Dette kunne være å trampe hard med foten mange ganger, slå med skuffer. Hun måtte også vaske seg og skifte klær dersom moren gav henne en klem.

– Du er en ulykke

I tillegg til fysisk mishandling beskrev den 18 år gamle jenta også flere episoder med verbal mishandling. Moren baksnakket jenta til sine venner.

– Mamma sa ting om meg når hun var sint. Hun uttalte blant annet « Hva har jeg gjort galt for å få deg? Du har vært en ulykke for meg.

I tillegg ble jenta kalt både gal og unormal av moren. Hun truet flere ganger med å få datteren innlagt på psykiatrisk og sendt ut av landet.

– Jeg ble redd hver gang hun truet med å sende meg ut av landet. Jeg ble syk av det. Jeg var livredd, forklarte jenta i retten. Når ...... (red.anm.: den norske mannen) var der, var det greit å komme hjem. Ellers grudde jeg meg til å komme hjem hver eneste dag. Jeg hadde en bestevenninne jeg var mye med i helgene, fortalte hun.

18-åringen sa i retten at hun hadde gode venner, og at hun følte seg mest trygg hos vennene sine.

– Jeg hadde det ikke bra hjemme, og ønsket hele tiden å få bo et annet sted.

I retten forklarte 18-åringen at moren visste ikke om de seksuelle overgrepene mot datteren som ble utført av broren.

Skolen slo alarm

Det var helsesøsteren på jentas skole som først slo alarm i 2009. Den da 14 år gamle jenta ble hentet av barnevernet og plassert i ulike fosterhjem og institusjoner.

Her kom det frem at hun både var mishandlet og voldtatt av broren. I fjor sommer fortalte hun om alle overgrepene fra barndommen, og saken ble meldt til politiet. Den 18 år gamle jenta har vært plaget av både angst depresjoner og selvmordstanker.

Ikke skyldig

– Jeg er ikke skyldig etter tiltalen. De sa en voldstiltalt mor da saken startet i Romsdal tingrett i dag. Kvinnen er tiltalt for gjennom seks år og ha slått og truet datteren sin.

I morgen skal jentas bror møte i retten tiltalt for flere grove voldtekter av halvsøsteren.

Alvorlig tiltale

Advokat Tarje Aasen

Advokat Tarje Aasen forsvarer den voldssikta moren.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

Mora til den 18 år gamle jenta er tiltalt etter§ 219 i straffeloven.

Den som ved å true, tvinge, begrense bevegelsesfriheten til, utøve vold mot eller på annen måte krenke, grovt eller gjentatt mishandler sin eller tidligere eller nåværende ektefelles eller samboers slektning i rett nedstigende linje

Ifølge tiltalen har moren til jenta i en periode fra 2003 til 2006 slått henne, opptrådt truende og kommet med trusler mot henne.

Aktor i saken er Merethe Falkevik. Tone Nilsen Skålevik er bistandsadvokat for jenta, mens moren forsvares av advokat Tarje Assen. Rettens forman er tingrettsdommer Eli Brusdal,

Broren for retten i torsdag

Torsdag skal jentas halvbror møte i retten. Han er tiltalt etter § 192 i straffeloven: Den som skaffer seg seksuell omgang ved vold eller ved truende atferd.

Ifølge tiltalen mot halvbroren skal jenta blitt utsatt for flere grove voldtekter i perioden 2007 og 2008. Jenta var da 12 og 13 år gammel. Broren var 15 og 16 år.

Det er satt av to dager til saken mot broren, og aktor er Magne Nyborg. Erling Osvald Hagerup skal forsvare den nå 21 år gamle mannen. Tingrettsdommer Oddne Hansen leder retten.